a vöröskereszt országos ünnepsége

2018.05.25. 17:30

Amikor az önkéntesek nem adnak, hanem kapnak

Keszthely után idén Székesfehérvárra érkeztek önkéntesek, szerte az országból.

Szanyi-Nagy Judit

A nagyvelegi Ács Józsefné arany fokozatú elismerést vehetett át Kardos István (b) főigazgatótól és Oláh Miklós (j) alelnöktől

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Eredetileg május 8-án ünneplik a Vöröskereszt és a Vörösfélhold Mozgalom világnapját, az országos ünnepség mégis május 25-én zajlott, székesfehérvári helyszínnel. A május eleji apropót a Nemzetközi Vöröskereszt alapítója, Jean Henri Dunant születésnapja adja, hiszen ő volt az az ember, aki egy személyben hitt egy ilyen, segítő szervezet szükségességében. Idén mintegy 190 nemzet társasága ünnepelte a világnapot, melyen az önkéntesek ezúttal nem adtak, hanem kaptak ‒ tudtuk meg Kardos Istvántól, a Magyar Vöröskereszt főigazgatójától.

A nagyvelegi Ács Józsefné arany fokozatú elismerést vehetett át Kardos István (b) főigazgatótól és Oláh Miklós (j) alelnöktől
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

‒ Évről évre más településen rendezzük meg az eseményt. Székesfehérvár gyönyörű város, így az emelkedett hangulathoz tökéletesen illett a választott helyszín ‒ mondta el a főigazgató, hozzátéve, Fejér megyéből és az ország minden pontjáról érkeztek önkéntesek a rendezvényre.

Brunner Márta színésznő egy Csongor és Tünde-részletet szavalt az ünnepségen
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Ilyenkor ugyanis a segítők, támogatók elismeréseket vesznek át, több kategóriában: van, aki elnöki dicséretben részesül, más kiemelt támogatóként vehet át oklevelet, de a Vöröskereszt munkatársainak Szolgálatért emlékérmet is átadnak az ünnepség keretében.

Az ünnepségen ‒ a közelgő május végi Hősök-napja kapcsán ‒ a harcmezőn elesett hősökről is megemlékeztek
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

‒ Azt, hogy Székesfehérvár az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városa, a jó ipar és az itt dolgozók teljesítménye teszi lehetővé. Számunkra fontos, hogy a fejlesztések az emberekért történjenek, a közösség tagjai egészségben éljenek, és ha segítségre van szükségük, tudjanak hova fordulni. Nem újkeletűek a városi egészségnapok, szűrőprogramok, de a kórházfelújítási program is ide tartozik ‒ hangsúlyozta köszöntőjében Östör Annamária egészségügyi- és sporttanácsnok.

A központi ünnepségre Fejér megyén túlról, még Csongrád megyéből is érkeztek díjazottak
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A megjelenteket Fodor Antalné, a Magyar Vöröskereszt alelnöke és Olga Kudajeva, az ukrán testvérszervezet alelnöke is köszöntötte. Kiemelték: az egész világon 17 millió önkéntest mozgat meg a szervezet. Közülük a május 25-ei központi ünnepségen 83 főt ismertek el.

Az ünnepségsorozat azonban május 26-án, Soponyán folytatódik: itt a Humanitárius Települések VIII. Országos Találkozóját rendezik meg, ahol idén 13-an vehetik át a Humanitárius Település címet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában