Takarékosabb megyei otthonok

2018.05.11. 07:00

Kétszáznál több nyertese van Fejérben a konvektorokat korszerűsítő pályázatnak

Több mint ötezer érvényes (országos) pályázatból mintegy 210 megyei háztartás nyert támogatást.

Szanyi-Nagy Judit

A régi konvektorok is meleget adtak, a remények szerint az új, termosztátokkal felszerelt készülékek ezt olcsóbban teszik majd

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nyakunkon a meleg, nem véletlen, hogy az elmúlt hetekben, napokban megkezdődtek országszerte azok a konvektorcserék, amelyekre az Otthon Melege Program segítségével kapott lehetőséget több ezer otthon.

Győzik-e készülékkel?

Éppen a sok cserének köszönhetően olyan pletykák is napvilágot láttak, hogy a gyártók nem győzik a konvektorokat leszállítani. Úgy tűnik, ez valóban csak pletyka:

– Társaságunk nem rendelkezik készülékhiányra vonatkozó információval. A beruházások befejezése, az elszámolások benyújtása folyamatos, gyorsuló ütemű – emelték ki a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet (NFSI) Nonprofit Kft. szakemberei.

Ez már „A” energiaosztályú

A pályázati útmutatóban és a hatályos jogszabályokban meghatározott feltételeknek (legalább „A” energiaosztályú, hároméves gyártói és/vagy hivatalos forgalmazói jótállással rendelkező készülék, programozható termosztáttal) több gyártó több terméke is megfelel. Elsősorban annak köszönhetően, hogy ezeken a konvektorokon a hagyományos „tekerős” gomb helyett programozható termosztát indítja és állítja le a fűtést.

Fejérből 213 háztartás kap támogatást

A közép-dunántúli régióval (Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megye) zárult még 2017 szeptemberében a gázkonvektoros pályázati időszak, míg az új gázkazánok beépítéséhez és a fűtéskorszerűsítés kiegészítő költségeihez október közepéig lehetett támogatást igényelni az Otthon Melege Programon belül. A földgázüzemű konvektorok cseréjére irányuló alprogram keretében országos szinten összesen 5280 érvényes pályázatot nyújtottak be, ezek közül Fejér megyéből 227 érvényes konvektorcsere-pályázat érkezett. Az arányokat tekintve jól áll a közép-dunántúli terület: országosan 4803, a megyéből pedig 213 támogatásban részesített, és a pályázó által vissza nem vont konvektorcsere-pályázatot tartanak nyilván – tudtuk meg a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet (NFSI) Nonprofit Kft.-től.

Félmillió forint

Pályázni térítésmentesen lehetett. A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 80 százaléka, de legfeljebb 500 ezer forint volt. A támogatás folyósítása az elszámolási dokumentáció hiánytalan benyújtását követő 30 napon belül történik meg.

A régi konvektorok is meleget adtak, a remények szerint az új, termosztátokkal felszerelt készülékek ezt olcsóbban teszik majd
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A teendők

A támogatást elnyert pályázóknak – az online pályázati felületen – át kell venniük, és részletesen át kell nézniük a támogatói okiratot. Ennek kézhezvételétől számítva a pályázónak egy év áll rendelkezésére a megvalósításra, majd ezt követően a beruházás befejezésétől számított 90 napon belül kell a támogatás folyósítását kezdeményezni az elszámolási dokumentáció benyújtásával, szintén a webes felületen keresztül.

Maximális támogatás

Ahhoz, hogy a pályázó a 80 százalékos támogatást megkapja, a pályázati oldalra fel kell töltenie a kivitelező és a pályázó által aláírt, a kivitelezői teljességi nyilatkozatot is tartalmazó műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvet; a felmerült, elszámolni tervezett anyagköltségeket, munkadíjakat, szakértői költségeket igazoló számlákat. Ha a lakástulajdonos banki átutalással fizeti ki a konvektorcserét, akkor erről egy külön banki igazolást, vagy az átutalást tartalmazó bankszámlakivonatot is fel kell töltenie a pályázati honlapra.

Várható ellenőrzés?

A pályázat benyújtását követően rendkívüli és utólagos ellenőrzés is lehetséges. A rendkívüli ellenőrzésre a döntés-előkészítés szakaszában, a támogatói okirat megküldését követően, az elszámolás előtt vagy azt követően, illetve a hároméves fenntartási időszakban bármikor sor kerülhet – áll az NFSI válaszában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában