Amit a vérszívókról tudni kell

2018.05.01. 08:00

Hogyan védekezzünk, és hogyan távolítsuk el szakszerűen a kullancsot?

A kullancsritkító régi hideg telek elmaradásával az erdők-mezők kullancspopulációja minden tavasszal egyre magasabb számban indul táplálék után, és bár életük során a kis vérszívók csak egyszer táplálkoznak, ez nem vigasz, ha arra az egy alkalomra éppen minket választottak ki.

Sági Zoltán

A kórokozók a vérszívó bélrendszerében élnek, így a kullancs nyomkodásával, tekergetésével csak belepumpáljuk őket az áldozat véráramába Fotó: Shutterstock

A kullancsok számos faja számos fertőzést terjeszt, amelyekről a legtöbben már hallottunk ezt-azt, de amíg valaki komolyan érintetté nem válik, ismeretei többnyire az általánosság szintjén maradva jó néhány tévhittel keverednek. Az alábbiakban sorra vesszük az orvosilag igazolt lényeges tudnivalókat. Ebben segítségünkre lesz egyrészt Kapiller Zoltán állatorvos, a kullancskiemelő kanál kifejlesztője, és a kullancsok okozta megbetegedések gyógykezelésében a lágylézer alkalmazásának állatgyógyászati úttörője. Másrészt tanácsért fordulunk Lakos András orvoshoz is, aki a humán gyógyászat terén a kullancsok terjesztette fertőzések nemzetközi hírű szaktekintélye, a TIBOLA nevű kullancsfertőzés felfedezője.

A kórokozók a vérszívó bélrendszerében élnek, így a kullancs nyomkodásával, tekergetésével csak belepumpáljuk őket az áldozat véráramába Fotó: Shutterstock

Egy térben kell élnünk

A kullancsok ma már szinte mindenütt előfordulhatnak, akár a kertvárosokban, a közvetlen környezetünkben is, az óvatosság tehát mindenütt indokolt. Mint Kapiller doktortól megtudjuk, léteznek látó kullancsok, például a kutyakullancsok, amelyek a gyepi növénytársulásokat lakják és a fűszálak árnyékos fonákján megkapaszkodva, lesből várják áldozatukat, akire alulról kapaszkodnak föl. A látószerv nélküli, közönséges kullancsok viszont a lombos erdők, bozótosok lakói, amelyek áldozatukra kb. 1-1,5 méterről, fentről „vetik rá magukat”.

A kullancsok ősi szervezetek, nagyon jól alkalmazkodtak a környezetükhöz. A jelenlegi ismereteink szerint csak óriási környezeti károkozással lehet őket kiirtani, akkor is csak rövid időre. Amit tehetünk, hogy kertünkben csökkentjük a talajtakaró növények arányát. Minél nagyobb a benapozott terület, annál kisebb lesz a kullancsnépesség. Minél szebb, zsúfoltabb a kertünk, annál több kullancscsípéssel kell számolnunk – teszi hozzá Lakos doktor.

A megelőzés módjai

A kullancscsípés megelőzésére a négylábúaknál a megfelelő riasztó hatású nyakörvekkel vagy cseppekkel van lehetőség. Az embereknél a leghatékonyabb megelőzés a megfelelően zárt öltözet, például a zokniba tűrt nadrág. A ruhadarabok találkozását, a bejutási kapukat Amerikában sokan még ragasztószalaggal is biztosítják – tudjuk meg Lakos Andrástól. Mint fogalmaz, minél hosszabb utat kénytelen megtenni a ruházaton a vérszívó, annál valószínűbb, hogy lepotyog, és más zsákmány után néz. Gyermekeket gyakrabban támad meg a kullancs a fejen és a nyakon – folytatja.

Kislányok hosszú haját fonjuk be, tűzzük fel. Adjunk a kicsikre fehér vászonsapkát, ezen hamarabb észrevesszük az ott bóklászó kullancsot. A napsütésnek kitett, szabadon hagyott bőrfelületeket a kullancs kerüli. Kullancsriasztó szerek közül csak olyat vásároljunk, amire a gyártó legalább 6-8 órás hatékonyságot szavatol. Gyermekeket csak a szabadon hagyott bőrfelületen kezeljünk, és csak vékony rétegben alkalmazzuk. Nagyobb mennyiségben a bőrről is felszívódik, és fejfájást okozhat, néha allergizál. A megelőzéshez sorolható még a védőoltás is, amely jelenleg a kullancs okozta agyhártyagyulladás ellen jelenthet védelmet. A Lyme-kór elleni védőoltás kifejlesztése jelenleg még folyamatban van.

Ha megtörtént a „találkozás”

Minden óvintézkedésünk ellenére is előfordulhat, hogy kullancsot fedezünk föl magunkban vagy házi kedvencünkben. Itt fontos tudatosítanunk, mondja Lakos doktor, hogy a hazai kullancsok közül a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás kórokozója csak minden 1000. ixodes kullancsunkban lelhető meg, főleg Zalában és Nógrádban. Bár a Lyme-baktérium ennél lényegesen gyakoribb: Európában 10 és 100% közötti gyakoriságot mértek, ugyanakkor még a fertőzött kullancs csípése sem okvetlenül okoz fertőzést. És itt jut hatalmas szerep az eltávolítás módjának. A kórokozók ugyanis a vérszívó bélrendszerében élnek, így a kullancs nyomkodásával, tekergetésével csak belepumpáljuk őket a gazdatestbe. A közhiedelem alapján alkalmazott krémek és egyéb kémiai anyagok, amelyek öklendezésre késztetik a kis jószágot, szintén hasonló hatással járnak. Nagy segítség Kapiller doktor kullancskanala, amellyel, például kutyából, gond nélkül kiemelhető az élősködő.

A kórokozók a vérszívó bélrendszerében élnek, így a kullancs nyomkodásával, tekergetésével csak belepumpáljuk őket az áldozat véráramába Fotó: Shutterstock

Az emberben előforduló kullancsok azonban ritkán nőnek meg borsónyira, így azokat praktikusabb egy, erre a célra forgalmazott és patikákban kapható hegyes csipesszel kiemelni. A lényeg csupán az, hogy a kullancsot a szájszerv közelében fogjuk meg, és csavargatás nélkül, lassan, de határozottan húzzuk. Ha kell, 30 másodpercig is eltarthat a folyamat, de a kullancs általában végül elereszti áldozatát. Az esetlegesen bennszakadt fej nem jelent különösebb kockázatot. A kiemelt kullancsot érdemes eltenni egy kis fiolában, amelyre fölírjuk a dátumot és a „begyűjtés” földrajzi területét. Ha 1-2 héten belül fertőzési tüneteket észlelünk, a laborvizsgálatok és a sikeres gyógykezelés hasznos kiindulópontja lehet a „preparátum”.

Lakos András fontosnak tartotta még kiemelni, hogy a csípést követően, automatikusan ne menjünk orvoshoz, és megelőző jelleggel semmiképp se kezdjünk antibiotikumkúrába. Annak ugyanis csak annyi eredménye lehet, hogy a Lyme-fertőzés látható tünetei nem alakulnak ki, így a későbbiekben a kialakuló betegség is hosszú időre rejtve maradhat.

A csípés után nincs mit tenni: ki kell várni, hogy annak helyén jelentkezik-e a vándorló bőrpír – és csak aztán orvoshoz fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában