Tippek a sikeres megéréshez

2018.05.08. 09:22

Érettségi-kisokos, avagy mire figyeljünk maturáló középiskolásként?

Az idei érettségi szezon valójában már május 4-én, a ballagást megelőzően megkezdődött.

S. Töttő Rita

Nem érdemes lekésni a kezdést, pótlóvizsgát ugyanis csak abban az esetben tehet a tanuló, ha önhibáján kívül nem jelent meg

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Május 5-én Fejér megye több településén is luftballonok emelkedtek a magasba, az iskolák udvarát uniformisba bújt diákok, könnyeikkel küszködő rokonok, tanárok és virágáradat lepte el. Aztán a hamuban sült pogácsát hétfőn reggel nyolc órakor felváltották a tesztlapok – bár akadtak nebulók, akik már a Gaudeamus igiturt is valamelyest érettebben énekelték, hiszen május 4-én nemzetiségi nyelv és irodalom tantárgyból vizsgáztak. Mindenesetre a tanulók nagy része május 7-én, hétfőn a magyarérettségivel kezdett, hogy aztán május 8-án, ma a matematika területén mutathassák meg tudásukat. A tantárgyak sorrendjében május 9-én a történelem lesz a következő, melyet az angol, majd a német nyelvi érettségi követ. A május végéig tartó írásbelik után a júniusi szóbelik jönnek: június 7–14. között emelt szinten, június 18–29. között pedig középszinten adhatnak számot felkészültségükről a diákok.

Hogyan puskázzunk? A kérdés leginkább egy polgárpukkasztó felvetés, ugyanis válaszként csupán legális módszerekről kívánunk beszámolni a lap hasábjain. A felhasznált segédeszközök közül a legnépszerűbb, legjobban használható „puska” a négyjegyű függvénytáblázat. Ebben minden hasznos információt megtalál a kereső: adatokat, táblázatokat és különféle összefüggéseket a matematika, fizika és a kémia témakörében. Ráadásul a könyv bármely kiadását használni lehet az írásbeli érettségik során. Ugyanígy a számológép alkalmazása is megengedett, azzal a kitétellel, hogy az eszköz szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem lehet képes.

Nem érdemes lekésni a kezdést, pótlóvizsgát ugyanis csak abban az esetben tehet a tanuló, ha önhibáján kívül nem jelent meg
Fotós: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A harmadik ilyen legális eszköz az atlasz, amely földrajzból és történelemből egyaránt használható. Érdemes is alkalmazni ezeket, hiszen valóban minden adat megtalálható a könyvekben: az évszámok, ábrák, de még az uralkodói adatok is. Sőt, az atlasz további nagy előnye, hogy az az írásbeli és szóbeli részen egyaránt alkalmazható mindkét tantárgyból. Mindemellett a történelem érettségin a helyesírási szótár használata éppúgy megengedett, mint a magyarérettségin.

Kémiaérettségin periódusos rendszer, a biológia szóbelin pedig az Állatismeret és a Növényismeret című könyv vagy ezzel egyenértékű információt tartalmazó egyéb kiadvány is használható.

Nem éri meg puskázni az érettségin, hiszen, ha lebukunk, annak következményei lesznek. Az enyhébb szankció szerint érvénytelenítik az adott feladat megoldását, míg a súlyosabb retorzió szerint javítóvizsgára is küldhetik az érintett diákot, akár az összes tárgyból. Ugyanígy nem érdemes lekésni a kezdést sem – pótlóvizsgát ugyanis csak abban az esetben tehet az érintett tanuló, ha önhibáján kívül (például egy autóbaleset miatt) nem jelent meg időben a vizsga napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában