Törésveszélyesek voltak a régiek

2018.05.31. 13:30

Búcsú a nyárfáktól, üdvözlet az újaknak

Többen kaptak ijedtükben a mellkasukhoz, amikor meglátták, hogy a város több pontján, így a Rádió lakótelepen és a Bregyó közben is fákat érintő munkák zajlanak. Ezek mind törésveszélyes fák voltak.

Szanyi-Nagy Judit

A Bregyó közi futópályánál a törésveszélyes nyárfákat vágták vissza a sportolók biztonsága érdekében

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Olvasónk jelezte, hogy a Rádió lakótelepen nagy nyárfákat vágtak ki. Bozai István városgondnoktól megtudtuk, a Rádió lakótelep 22-es számtól a Rádió utcáig új, térköves sétány épül. Az itteni nyárfák 35–40 éves, életük végén járó kiöregedett egyedek voltak, kiszáradtak, a gyalogosokra, autókra és a sportpályán tartózkodókra komoly veszélyt jelentettek. Így a szakemberek – a Környezetvédelmi Irodával közösen – a fakivágás mellett döntöttek. A nyárfák helyére örökzöld babérmeggysort ültetnek, a játszótér közelébe pedig novemberben többféle fa is kerül majd.

A Rádió lakótelepi játszótér környékére 70–80 fát ültetnek majd, melyek mindegyike várostűrő. Fontos szempont ez, hiszen az érintett járdaszakaszt is azért kellett megújítani, mert a fák tönkretették, és sok esetben maguk a fák sem bírták a mikroklímát – tudtuk meg. Emellett a Bregyó közben ritkították a fákat, melyekre a futók, a nagy forgalom miatt volt szükség, elkerülve a balesetveszélyes helyzeteket.

A Bregyó közi futópályánál a törésveszélyes nyárfákat vágták vissza a sportolók biztonsága érdekében
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

– A Koronás Parkban és a temetőkben is előfordulnak ritkítások, hiszen sokan járnak ezeken a helyeken. Augusztusban lesz majd egy nagyobb projektünk: akkor a Gyümölcs utcai platánokat gyérítjük majd, teljes útlezárás mellett – mondta el Bozai István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában