Megemlékezés

2018.05.06. 18:12

70 éves a modern Izrael, Fehérváron ünnepeltek

A Székesfehérvári Magyar - Izraeli Baráti Társaság és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség közös rendezésében Izrael állam újjászületésének 70. évfordulójára emlékeztek vasárnap a Hotel Magyar Király kupolatermében.

Sági Zoltán

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepségen megjelentek a történelmi egyházak helyi képviselői, a város képviseletében Cser-Palkovics András polgármester, az FMKH Székesfehérvári Járási Hivataltól pedig Schneider Istvánné hivatalvezető-helyettes. A rendezvény fővédnökei Joszef Amrani, Izrael Állam nagykövete, és Cser-Palkovics András polgármester voltak.

A Magyar – Izraeli baráti Társaság nevében Mészáros László elnök, a Zsidó Hitközség nevében pedig Neubarth István elnök köszöntötte az egybegyűlteket – aki egyúttal, távollétében, Joszef Amrani nagykövet üzenetét is tolmácsolta.

Cser-Palkovics András beszédét anyák napi köszöntővel indította, amelyből az anyaföld iránti kötődés gondolatára tért át, végül kiemelve: a zsidó – keresztény értékek védelme olyan közös cél, amely a jövőben is közös cselekvésre ösztönözhet.

Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

- Különös érzés fog el, hogy itt Székesfehérváron, a magyar történelem legszentebb városában beszélhetek zsidó vezetőként önöknek Izraelről – mondta Goldmann Tamás, a MAZSIHISZ alelnöke.

A továbbiakban előadások hangzottak el a zsidó – magyar közös történelemről, a kezdetektől a legújabb korig, és a modern Izraelről.

Az ünnepet ősi és modern zsidó dallamok zárták Klein Judit és a HAVERIM együttes előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában