Áve, Cézár!

2018.04.29. 07:00

Köszöntsük a Tavaszt a Floralia ünnepével! – Így telt az első nap Gorsiumban

Flora az ókori római mitológiában a tavasz és a virágok istennője, nimfaként született, de beleszeretett a nyugati szél istene, Zephir. Áprilisban vagy májusban tartották Flora istennő ünnepét, a Floraliát, ami a tavaszi megújulás és a termékenység ünnepe.

Tringli Alexa

Fotó: Elekes Gergő

Tác, avagy Gorsium már időszámításunk után a 4. században lakott terület volt, Pannonia fontos városa. Septimus Severus Felső Pannonia helytartója és a pannoniai légiók parancsnoka volt, 193-ban császárrá lépett elő a pannóniai hadak segítségével. 202-ben a keleti hadjáratokról Rómába tért vissza, hogy 10 éves uralkodási idejét ünnepelje, de először Gorsiumba ment. Ezt a látogatást eleveníti fel a táci Floralia ünnepe, Flora istennő ünnepével egybekötve.

Csodaszép csokrokkal díszítették az egész területet
Fotós: Elekes Gergő/Feol

A fesztivál így a lovaskocsin érkező, nagyszámú kísérőjével körülvett császár egy napját mutatja, aki bevonul a városba, a főpap áldozatot mutat be számára, majd az Arénában megtekintik a gladiátorjátékokat.

Összecsaptak a kelta, a germán és a római katonák Gorsium csataterén
Fotós: Elekes Gergő/Feol

A 28 hektáros szabadtéri múzeumban az 195 óta folyó ásatásban felbukkanó romok között sétálva ismerhetjük meg az antik Róma szokásait, a korhű, igényes jelmezekbe öltözött gyerekek, fiatalok és idősek pedig igazán beleélik magukat a szerepükbe. A szervezők nem hagyták a látogatókat unatkozni, folyamatosan futottak a programok, melyek végén a következő helyszínre irányították az érdeklődőket. Lakomasátor, állatsimogató, antik szépségápolási növények és cikkek vártak minket a park első útján, ezek szomszédjában táboroztak le a harcosok, görögök, rómaiak, kelták és germánok. Megtekinthettünk ókori hajítógépeket, keverhettünk mérget, és virágkoszorút, várt még minket pénzverde és igazi bőrsaru-készítés is.

A császár testőrsége felsorakozott
Fotós: Elekes Gergő/Feol

Kiváló időben indultunk útnak, már a császár megérkezése előtt hatalmas volt a tömeg, mely életkoronként szóródott szét: ki az állatsimogatónál kikötött kecskének örült, ki a virágkoszorú-készítésnek, ki a sörnek. A császár előtt a Trigonon egyesület fuvolával, dobbal készítette elő az utat, a virágkoszorús, színes tógákba öltözött lányok nyomában megérkezett lovaskocsin a cézár katonái körében. Itt mindenki kiáltott: Áve, Cézár!

Septimus Severus császár bevonul két fiával
Fotós: Elekes Gergő/Feol

A császár vértelen áldozatot mutatott be az isteneknek a romoknál, melyet mi, látogatók csak messziről láthattunk. Ezután a császár tiszteletére rendezett gladiátorjátékokat tekinthettük meg; nők és férfiak vegyesen harcoltak, ki a vizet, ki a tüzet jelképezve. A küzdelmek végén a császár a nép szavára hallgatva döntötte el, halál avagy élet legyen a leküzdött gladiátor jutalma.

Ókori menyegzőt is láthattunk: Septimus császár elsőszülött fia számára keresett feleséget, majd a kiszemelt menyecskét felkészítették: haját hatfelé választották egy lándzsával, színes kötelet kötöttek derekára és narancssárga fátylat a fejére. Babáit elajándékozta barátnőinek, majd elindult a szertartás. Az ifjú párnak különböző ajándékokat hoztak, festett kelméket, illóolajokat. A pap állatáldozatból jósolt a párnak, hosszú életet, boldogságot és sok gyermeket.

 

Egy színpadi előadást is megtekinthettünk: a Dionüszosz visszavág című antikolt komédiát adták elő a Vörösmarty Színház és a Szabad Színház művészei, a Megadance Székesfehérvári Táncszínház táncosai és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar a színháztéren.

A légiós katona lelkesen magyaráz a kilyukasztott koponyáról
Fotós: Elekes Gergő/Feol

Rabszolgavásárt és római kori csatákat is láthattunk még; a kékre festett arcú, agyagos hajú kelták csaptak össze a pikkelyes páncélú, lábszárvédős és tollas-sisakú légióval.

 

Az ünnepnap végén a cézár búcsút intett pannoniai alattvalóinak, majd katonái és hölgykoszorúja kíséretében Róma felé vette az irányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában