Jóféle pontypaprikás

2018.04.09. 07:00

Halünnep Palotavárosban – Hetvennyolc csapat indult

Hogy, hogy nem, ismét Fehérvárra vezényeltek bennünket – tódította a krónikásnak Feri, Eszékről. A Horvátországi Tűzoltók különítménye nyárson sütötte a halat a Fehérvári Halünnepen.

V. Varga József

Messziről figyeltem a csapatot. Halünnepen csirkét vagy bárányt sütnek? – ingattam egyre a fejemet. Aztán arrébb oldalazva már láttam az igazságot. Hal az, bizony. Feri a vezetéknevét juszt sem árulta el. A lecsófesztiválra, a kolbásztöltőversenyre és a halünnepre is visszahívják őket barátaik: – Az ott a csíptetett ponty – mutatta a nyársra tűzött, kifeszített pontyokat. – Ez a kettő itt meg közelébb a mundéros csuka. Gondolatban bizony megnyaltam a szám szélét, de az is lehet, hogy a valóságban is.

Kifogjuk a legjobb falatokat! – ígérték a szervezők, és „lőn”. A jól bevált jelmondaton nem változtattak. Elhangzott: a halünnep horgászat, főzőcske és szórakoztatás egyben, de abban is utat mutat, hogy a hal egyre jobban beépüljön a mindennapi étkezéseinkbe.

Csodákat láttunk, kóstolhattunk a halünnepen
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A hatodik Fehérvári Halünnepet szombaton rendezték a Palotavárosi tavaknál. Horgász- és főzőversennyel, valamint válogatott színpadi produkciókkal. Az aprónépet a furfangos csudavilág játékai várták, a felnőttek oldtimer autók között barangoltak. A horgászok a Felső-tavi halőr háznál gyülekeztek, az eső különösebben nem zavarta őket sem kezdéskor, sem a három órával későbbi finálén. Csak közben! Esett bizony. Bár Nagy Attila, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének elnöke (a korábbi világbajnok) úgy mondta: nem vagyunk mi cukorból.

A nagyszínpadon Vargha Tamás országgyűlési képviselő, honvédelmi államtitkár, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a sokaságot, majd a rezesek – a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar tagjai – fújták a térzenét. Színpadra lépett a Bogár Muzsika, a Free Spirit Dance, a Folk On 45 és a Bab Társulat. A múltbéli karaoke aláfestő zenéjét ezúttal verklizene szolgáltatta a merész dalos pacsirtáknak. A „newtonos-neotonos” Csepregi Éva aztán mindent vitt: koncertjén „kétszázhúsz felett” pörgött a nagyérdemű. A színpad előtt most nem tinik csápoltak. A napot végül a Viking zenekar bulija zárta.

 

A horgászverseny eredményei, férfi , úszós: 1. Szabó Róbert (9040 gramm). Féderes: 1. Szekeres Csaba (36340), 2. Král Imre, 3. Halász Krisztián, 4. Kiss Sándor, 5. Kárász Tibor, 6. Katona József.

Női: 1. Molnár Edit (9740), 2. Simon Szabina, 3. Zalán Cintia. Ifjúsági: 1. Szabó Csaba (3400), 2. Szente Balázs, 3. Fövenyi Kristóf.

Gyermek, 10 év alattiak: 1. Topa Ádám (180), 2. Kővári Máté, 3. Somogyi Kitti; 10 év felettiek: 1. Zimmermann Lili (153), 2. Puha Alexander, 3. Nyári Béla.

A tekintetes zsűrire – elnök Grenyovszky Károly nagyköveti séf, tagok Almási Ferenc tiszti főorvos, Paminger Ede, a királyi város ízmestere, Boda János székesfehérvári ízmester – nem kis feladat várt, összesen 78 csapat, sok esetben dupla produktumát kellett értékelnie.

Kalapos szakács uram a bajai vonalat követte a főzésben
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A főzőverseny eredményei, egyéb halétel: 1. Kékfarkúak Baráti Köre, Dunaújváros (pontypaprikás kapros túrós csuszával, házi tejföllel), 2. Várpalota (currys harcsa citrommártással). 3. Stihl Szaki (harcsagombócok székelykáposztával). Különdíj: Horvátországi Tűzoltók (csíptetett ponty). Halászlé: 1. Halbarát Sporthorgász Egyesület (Tolna, bajai halászlé), 2. Somogy Megyei Horgász Szövetség (halászlé), 3. Székesfehérvári Szív Egyesület (dunai halászlé). Különdíj: Gyuricza Tibor (Baja, bajai halászlé).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában