szolgálják a közösséget

2018.04.25. 07:00

Bővül a bicskei bölcsőde, s kultúrkúria is nyílik

A kisváros egyik legszebb utcájában két régi házat bővítenek, újítanak: a bölcsőde újabb csoporttal gyarapszik, s közel hozzá képtár és civil találkozóhely, kultúrkúria lesz egy másik épületből.

Zsohár Melinda

A zöld mezős beruházással épült járási hivatal átadásával igazi kisvárosi arculatot kapott a település szíve

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bicskén folyamatosan renoválták, szépítették a középületeket, a centrumot, s a környezetbe illő, zöldmezős beruházással épült járási hivatal átadásával igazi kisvárosi arculatot kapott a település szíve. Néhány kisebb lakótelep kivételével kertvárosi hangulatú az évszázadokon át mezővárosként számon tartott helység, a főváros kapujában. A lakosság a helyi közigazgatásban, iskolákban dolgozik, több üzem, gyár, mikrovállalkozás ad munkát, de a múlt évszázadban és most is számosan ingáznak Budapestre – vonattal, saját autóval.

Az Ady Endre utca amilyen rövid, olyan tetszetős és hangulatos, a két háború közötti időkből megmaradt házak révén leginkább. 1920 körül épült lakóháznak a jelenlegi bölcsőde, amit most bővítenek. Pálffy Károly polgármester számol be a több éve várt beruházásról.

Pálffy Károly: Kultúrkúria lesz az egykori lakóház
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– A bicskei bölcsőde 1950-ben nyílt meg, még őriznek régi egyenruhákat a dolgozók azokból az időkből – mondja az ifjú városvezető, aki koránál fogva az utóbbi évek helyzetét ismeri. A bicskei bölcsőde hajdanán is kiváló szakmai hírnévnek örvendett, s már jó ideje kevés a jelentkezők számához képest a két csoport.

– Tudok olyan édesanyáról, aki gyermeke születésekor feliratkozott a várólistára, mert a két csoport huszonnégyes létszáma hamar betelt. Az óvodáinkban azért alakítottunk ki minicsoportokat, hogy a kicsiket két és fél éves korától beírathassák, ha édesanyjuk vissza kíván térni a munka világába – foglalja össze az előzményeket.

A bölcsőde teljes rekonstrukciójára uniós pályázaton nyert a város 72,7 millió forintot, ám időközben meredeken felíveltek az építőanyag-árak. Az építési költségek tisztán 126 millió forintot tesznek ki, ezen felül az egyéb költségek, a bútorok ára az önkormányzat költségvetését terhelik.

A zöld mezős beruházással épült járási hivatal átadásával igazi kisvárosi arculatot kapott a település szíve
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Minden eszköz és berendezési tárgy beszerzésekor speciális igényeket kell figyelembe venni ilyenkor. A csoportbővítés a volt konyha helyén történik, ma már mindenhová a Kakas tagóvoda épületében a Városi Konyhán főznek, így adta magát a felszabadult hely. Természetesen az egész épületet felújítják, korszerűsítik, a március 19-én elkezdett építkezés szeptember végére befejeződik. Tíz kisgyermeknek lesz plusz bölcsődei helye, s további két kisgyermeknevelőt alkalmaz az intézmény – von mérleget Pálffy Károly. A leendő kultúrkúria egykor szintén lakóház volt, legutóbb a védőnői szolgálat kapott benne helyett, jelenleg üres. A patinás épület kulturális-közösségi célú hasznosítása az utcába illő – Jakab István László gyönyörű akvarelljei kapnak benne méltó elhelyezést. A bicskei születésű alkotó megírta Bicske történetét, s a magyar népi építészet nagy-magyarországi tájegységeinek emblematikus épületeit festette meg élményszerűen.

– A város tulajdonában lévő száz darabból álló gyűjtemény több helyütt van Bicske közintézményeiben, ahol szeretik őket – erősíti meg Pálffy Károly. – Egy kiállítótérben azonban még hatásosabb a látvány, így gondoljuk. A kultúrkúria kialakítására uniós pályázaton nyertünk 70 millió forintot, az önkormányzat ezt is megtoldja mintegy harmincmillió forinttal. Az építkezés a bölcsődei rekonstrukcióval együtt kezdődött, ősz végére ez is elkészül. Járdafelújítások, belső kerékpárutak kialakítása szerepel még a következő hónapok listáján, valamint a Csokonai általános iskola, volt polgári Klebelsberg-iskola fűtéskorszerűsítése és a tornaterem tetejének felújítása. Ez utóbbi tankerületi pályázati támogatásból történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában