Világháborús relikviák

2018.04.27. 14:23

A katona, az ember a tárgyak mögött

Helyi lelkes, elhivatott fiatalok több éves, évtizedes gyűjtésének eredménye a Kultúra Házában szerdán nyílt Fejér Megyei Had-és Haditechnikai Kiállítás. Korabeli fotók, levelezések is feltűnnek a tárlaton.

S. Töttő Rita

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Világháborús és 1956-os relikviák, ereklyék láthatók azon a tárlaton, amely a pákozdi Kultúra Házában nyílt szerdán. A kiállítók Handler Edit, Handler Attila, Róka Marcell pákozdiak, Molnár Péter pedig Tárnokról érkezett. Ez a lelkes kis csapat egy baráti társaság, s régi álmuk vált valóra azzal, hogy több éves munkájukat bemutathatták nagyközönség előtt is. Gondosan megtervezett és felépített tematika szerint állították ki relikviáikat, köztük rengeteg korabeli fotót és levelezést. A kiállított tárgyak I., II. világháborús és 1956-os háborús tárgyak gyűjteménye, melyet április 29-ig láthatnak az érdeklődők. A tárlat gyerekeknek szóló interaktív résszel is bővült, a művelődési ház belső udvarán szombaton és vasárnap katonai akadálypálya várja a kicsiket és nagyokat.

Április 29-ig láthatók a relikviák
Fotós: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A megnyitón Takács János polgármester így fogalmazott: büszke arra, hogy Pákozdon ezek a fiatalok ennyire tisztelik, becsülik a történelmi múltat és az ahhoz tartozó relikviákat. Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke pedig elmondta: rendkívüli, hogy ezek a fiatalok ennyire elhivatottak egy ügy iránt, és megköszönte kitartásukat és elszántságukat a kiállítás megszervezése kapcsán. Külön kiemelte, hogy ez nem lenne így, ha e gyűjtők nem tisztelnék a tárgyak mögött az embert, a katonát, aki az életét adta a hazájáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában