Falain virít a történelem

2018.04.07. 20:00

A kastélyfelújítás következtében új iskola is épülhet Iszkaszentgyörgyön

Törő Gábor országgyűlési képviselő és Gáll Attila, a település polgármestere örömmel rázott kezet pénteken délután az Amadé–Bajzáth–Pappenheim kastély udvarán.

Majer Tamás

A találkozó apropóját ama bejelentés adta, hogy az iszkaszentgyörgyi kastély is benne van a Nemzeti Kastély- és Várprogramban. Szerdán a nádasdladányi Nádasdy-kastély alapkőletétel ünnepségén Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár jelentette be az örömteli hírt. Törő Gábor lapunknak tegnap elmondta, másfél milliárd forint támogatáshoz jut az iszkaszentgyörgyi kastély, amely korábban posta, vegyesbolt, rendőrőrs, az önkormányzat, sőt előfordult, hogy szükséglakások ideiglenes befogadója is volt. Jelenleg is a kastélyban van a település általános iskolája, s közművelődési színtérként is előszeretettel használják. Gáll Attila polgármester végigvezetett bennünket a méltóságteljes falak között, amely falakon néhol egymásra rétegződve láthatók a különböző korszakok stílusjegyei, vagy éppen a szükséglakások Teddy hengerrel fehérre kent felületei.

Törő Gábor országgyűlési képviselő és Gáll Attila polgármester
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A település duplán nyer, mert a kastély felújításával egyben az iskola problémáját is meg kell oldani – nyilatkozta Törő Gábor. – Meggyőződésem, hogy új iskolát kell építeni Iszkaszentgyörgyön – szögezte le az országgyűlési képviselő, aki emlékeztetett, a kastélyprogram első ütemében mintegy 39 milliárd forint kerül a honi műemléki kastélyok és várak felújítására.

Gáll Attila elmondta, a korábbi, 2016-os tervek a kastélykert, az épület külső homlokzatának és tetőzetének felújításáról, illetve a turisztikai attrakciók fejlesztéséről szóltak. Ezek szolgálhatnak alapul a leendő beruházás megtervezésekor is.

Törő Gábor kiemelte, a megújult kastély bizonyára Iszkaszentgyörgyre csábítja majd a turistákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában