Kezdődik a tó felújítása

2018.03.05. 14:00

A hetekben nádégetéssel indulhat meg a munka a Velencei-tónál

Íme a Velencei-tavi partfal-rekonstrukció részletes gárdonyi szakaszának terve. A szakemberek heteken belül megkezdik a munkát.

S. Töttő Rita

A feladatok ütemezéséről Vona Szabolcs területi főmérnök tájékoztatta nemrég a gárdonyiakat. Földrajzi sorrendben haladt a tervekkel: a dinnyési MOHOSZ kikötő keleti medencéjénél áprilisban kezdenek s májusban már végeznének is. A nyugati medencét azonban a főszezon végeztével, októberben fogják munkába. E helyszíneken a vendégmólók bontásával kezdenek, ezt követően nyílik lehetőség az öbölkotrásokra, partfalátépítésekre, javításokra.

A következő építési helyszín a madárvártai csónakkikötő, ahol szeptemberben szeretnék végezni a munkákat, amely 2018-ban kotrásokat jelent. Ezt követően, szeptemberben, októberben az agárdi Park strand következik, ahol partfalátépítés és -javítás zajlik majd. Ezenkívül a gyermekmedence partfalának bontása és természetes föveny létesítése a cél. A következő helyszín az agárdi Béke utcai kikötő, ahol szintén októberben kezdik a munkákat, vendégmólók bontásával, partfalátépítéssel, hullámtörők, mólók átépítésével, kikötőfej megerősítésével. Ezt követi az agárdi Velencei-tavi Vízi Sportiskola kikötője, ahol szintén a főszezon végeztével, októbertől decemberig dolgoznak majd.

A gárdonyi szabadstrandokon nem lesz idén munka Fotó: FMH-archív

A kikötői sétányt novemberben kezdik el, ahol rézsűs partfal átépítése lesz a feladat. Ezt követi az agárdi hajókikötő, ahol függőleges partfalat építenek, illetve a kikötői móló épül át. Szembetűnő feladat vár a szakemberekre a Cserepes-szigeten: zagytározót építenek, amely a kotrások során kikerülő anyag tárolására szolgál majd. Ehhez azonban a nádas leégetése szükséges, hívta fel a figyelmet a szakember, aki elmondta azt is: ezt már szerették volna elvégezni, de az időjárás nem tette lehetővé. A nádas égetése a következő hetekben, időjárástól függően megkezdődik.

A munkálatok ütemezése

Az agárdi Napsugár strandon novemberben végzik majd a partfalépítési munkákat. Ezt követi földrajzilag a Brajnovits csónakkikötő, ahol júniusban a vendégmólók bontásával kezdenek, majd partfaljavítással folytatják és  mederkotrással fejezik be a munkákat. 2018-ban az agárdi szabadstrandon nem terveznek munkát végezni, nem úgy a Határárki csónakkikötőben és a régi tófelügyelőség előtti parton, ahol rézsűs partfalat fognak építeni szeptemberben. A gárdonyi Határárki kikötő és hajóállomásnál júliusban kezdik a munkát a szokásos kikötői feladatokkal. A Holdfény sétány szabadstrandján, a Sport Beachen és a vízügyi kikötőtől nyugatra lévő partszakaszon, azaz a Pisztráng utcai szabadstrandon szintén nem dolgoznak 2018-ban. A gárdonyi vízügyi kikötőben azonban júniusban elbontják a vendégmólókat, majd kotrási munkákba kezdenek. Augusztusban, szeptemberben pedig a függőleges partfal átépítése zajlik. A gárdonyi félsziget partszakaszán kisebb javítási munkák várhatók júliusi kezdettel, decemberi befejezéssel. A gárdonyi hajóállomáson partfalátépítés lesz május–júniusban. A Tulipán utcai nyitott partszakaszon azonban nincs 2018-ban munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában