Székely Szabadság Napja

2018.03.10. 17:45

Gyertyákkal emlékeztek a székely vértanúkra Székesfehérváron

A Székely Nemzeti Tanács az utóbbi években a Székely Szabadság Napjaként a világ magyarsága számára meghirdetett megemlékezések részeként hajt fejet a székely nemzet jogaiért küzdő vértanúk előtt.

S. Töttő Rita

A megemlékezés végén gyertyákat gyújtottak a résztvevők a körforgalomban található kapu tövében, ahol a székely és a magyar zászlót is felállították

Fotó: A szerző

Rájuk emlékezett a Fejér Szövetség is szombaton a Balatoni úti Székely kapu előtt. Az eseményhez csatlakozott a VÁLASZ-Független Civilek Fehérvárért Egyesület és a III. Székesfehérvári Székely Bál szervezői csapata is.

A Székely Szabadság Napjára 2013 óta minden évben megemlékezik a Fejér Szövetség a Balatoni úti Székely kapunál, amelyet 2012-ben avattak Csíkszereda önkormányzatával közösen. Szombaton a Székely Mártírok Napjára hívta fel a figyelmet a szövetség részéről Boór Ferenc, aki a székely és a magyar lobogó alatt így emlékezett meg a 164 évvel ezelőtti eseményekről:

A megemlékezés végén gyertyákat gyújtottak a résztvevők a körforgalomban található kapu tövében, ahol a székely és a magyar zászlót is felállították
Fotós: A szerző

- A Makk József-féle összeesküvés tagjai az elfojtott magyar forradalom és szabadságharc lángját kívánták újra fellobbantani. Céljuk a nemzeti önrendelkezés volt, amelyért életüket adták. Példát mutatva bátorságból és hűségből az utókornak. Elbuktak. A letartóztatások és kihallgatások két éven át tartottak, majd következett a megtorlás. Az összeesküvés vezetőit felakasztották, a többi résztvevőre 5-18 évi várfogságot szabtak ki. A Makk-féle összeesküvés tagjaiként 1854. március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a székely vértanúkat: Bágyi Török János kollégiumi tanárt, Martonosi Gálfi Mihály ügyvédet és (nagyváradi) Horváth Károly földbirtokost. Majd 1854. április 29-én Sepsiszentgyörgyön kivégezték Bartalis Ferencet és Váradi József honvédet. Ezt követően 1854. május 27-én Marosvásárhelyen, a szabadcsapat további két tagját: Bertalan László és Benedek Dániel földműveseket. A marosvásárhelyi kivégzés színterén, a Postaréten 1875-ben emlékművet avattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában