Az erdélyi, s a székely sors szimbóluma

2018.03.27. 09:30

A fehérvári székely bál bevétele az elárasztott falut segíti

Az elárasztott település templomának újjáépítését is szolgálja a székely bál bevétele.

Szanyi-Nagy Judit

2014-ig állt Bözödújfalu templomának tornya

A székelyföldi települést, Bözödújfalut 1910-ben túlnyomórészt magyarok lakták. Az itteni közösség példaértékű volt, a faluban békességben éltek egymással római katolikusok, unitáriusok, reformátusok, görög katolikusok, székely szombatosok és ortodoxok.

Azonban a lakosságot az akkori kommunista hatalom 1985-ben kitelepítésre kötelezte, mondván, víztározó épül a területen, majd 1988-ban teljesen elárasztotta a települést. A lakosok egy részét a szomszédos Erdőszentgyörgyre költöztették, az egykori falura pedig csak a katolikus templom vízből kiemelkedő tornya emlékeztetett. Egészen 2014-ig. Ugyanis a magas vízállás, s a széthordott cserepek, kövek miatt a falurombolás egykori jelképe végül víz alá merült.

2014-ig állt Bözödújfalu templomának tornya

– Az új épület az Összetartozás Temploma nevet viseli majd – mondja Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere, aki többedmagával úgy döntött: összefogással új templomot építtetnek a régi helyén. Az előzetes felmérések alapján mindez 75 millió forintba kerülne – az összeg 65 százalékát már össze is gyűjtötték.

A III. Székesfehérvári Székely Bál támogatói e nemes ügyben is segítséget nyújthatnak április 7-én, a belépőjegy megváltásával, vagy úgynevezett támogatójegyek vásárlásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában