Mecénás és katona

2018.03.31. 08:49

Reneszánsz kori időutazás, avagy egy nap Mátyás király körül

A Mátyás-emlékév apropóján szerveztek reneszánsz napot Székesfehérváron a belvárosban, kora este kiállítás is nyílt a Nemzet Emlékhelyen.

Bokros Judit, Majer Tamás

Kisgyermekek is részt vehettek az időutazáson, ők is felpróbálhatták a reneszánsz kori ruhákat

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Hunyadi Mátyást 1464. március 29-én koronázták királlyá Székesfehérváron, ezért szervezték idén erre a napra a Reneszánsz ünnepet a Mátyás-emlékévben. Az időjárás ugyan nem kedvezett a nagycsütörtöki rendezvényeknek, ám azért voltak érdeklődők. A belvárosban több, a reneszánsz kor hangulatát idéző program zajlott, majd kiállítás nyílt a Nemzeti Emlékhelyen. Napközben Mátyás király uralkodásának idejét idézték meg. A Nemzeti Emlékhelyen hagyományőrző bemutatójukra várták az érdeklődőket a solymászok. A Balaton-felvidéki Szabadidő SE ruccant át Fehérvárra. A Hiemer-ház báltermében Mátyás királyról szóló mesék és énekek varázsolták el a gyermekeket. A Tabulatúra régizene együttes játszott, s mutatta be különleges zeneszerszámait, köztük középkori lantot, amely a kobozhoz hasonlatos, valamint töröksípot.

A vendégeket a kálozi Jövőnk Kincse a Múltunk Testvérszövetség öltöztette korhű ruhákba
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Rossa Levente zenekarvezető lapunknak arról mesélt, hogy a hangszerek „evolúciója” során mindig nagy fejtörést okozott a hangerő kérdése. Ez olykor fegyverré is avanzsált. Olyannyira dübörgő, fülsiketítő hangerejű dobokat, sípokat is készítettek a reneszánsz idején, amelyből ha egyszerre sokat ütöttek, fújtak, még az ellenséges erőkre is komolyan ráijesztettek.

A szomszéd teremben a kálozi Jövőnk Kincse a Múltunk Testvérszövetség öltöztette korhű ruhákba a vendégeket. Emlékfotók is készültek. Szelessné Csizmadia Márta varrta a díszes öltözeteket, a fából készült stilizált kardok, szablyák pedig testvére, Csizmadia László munkái.

Kisgyermekek is részt vehettek az időutazáson, ők is felpróbálhatták a reneszánsz kori ruhákat
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A Nemzeti Emlékhelyen tíz nagyméretű tablót állítottak ki, amelyek a Mátyás király – Mecénás és katona című vándorkiállítás darabjai. Somodi András és Merényi Zoltán kompozíciója acél-, réz­elemekből is készült, s rajtuk például Mátyás király, valamint második felesége, Beatrix arcmása rajzolódik ki. A tablókon az uralkodó életére, korára vonatkozó szövegek olvashatók.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár (középen) a köszöntő beszéd elmondása előtt a történelmi tablókat böngészi.
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A megnyitón Vargha Tamás államtitkár, megyei országgyűlési képviselő, Kulcsár Mihály, a tárlat egyik szervezője, a Szent István Király Múzeum igazgatója, valamint Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szólt a hallgatósághoz, Mátyás uralkodásának idejét, az emlékév jelentőségét is méltatva.

Tabulatúra együttes a korhoz illő zenét játszott
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A Tabulatúra régizene-együttes a korhoz illő zenét játszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában