Egészségügy

2018.03.02. 17:30

Pro Sanitate elismerésben részesült Fodor Szilvia vezető asszisztens

Az egészségügy hátterében tevékenykedik, mégis olyan, mint a jó karmester: Fodor Szilvia rendelőintézeti vezető asszisztenst Pro Sanitate elismerése kapcsán kérdeztük.

S. Töttő Rita

Fodor Szilvia a rendelőintézet dolgozóinak munkáját hangolja össze Fotó: Pesti Tamás

A legforgalmasabb délelőtti időszakban érkezünk a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szakrendelőjébe. Fodor Szilvia rendelőintézeti vezető asszisztenshez tartunk, aki idén a Magyar ápolók napjának országos rendezvényén, a Kossuth Zsuzsa Emlékév záróakkordjaként Pro Sanitate-díjban részesült. Ez az elismerés az egyik legrangosabb az egészségügy területén, amelyet magas minőségi szakmai munka esetén érdemelnek ki a szakemberek. Szilvia nyugalmat áraszt, aki mellett az ember érzi: a kezében lévő szálakat biztonsággal kezeli. Szükség is van erre, hiszen a vezető asszisztens hangolja össze a 152 rendelőintézeti dolgozó munkáját.

A sárbogárdi gyökerekkel rendelkező Szilvia iskolái elvégzése után jött Székesfehérvárra. Gyermekként nem gondolta még, hogy az egészségügyben fog dolgozni, mindig szorongással töltötte el, ha rendelőbe kellett mennie és megérezte a fertőtlenítő illatát. Ám egyszer csak érkezett egy lehetőség, olvasott egy hirdetést az újságban, s szinte azonnal tudta, hogy ez neki való feladat lenne. – Úgy éreztem, ez az én mentalitásomhoz, habitusomhoz illene – emlékezik vissza. Szilvia nagy empátiával rendelkezik, mondja, tud azonosulni a betegekkel és a vele együtt dolgozókkal egyaránt. És ebben a munkában ez nagyon fontos.

Fodor Szilvia a rendelőintézet dolgozóinak munkáját hangolja össze Fotó: Pesti Tamás

– Nekem mindenki problémája fontos, a betegé, az orvosé, a takarítónőé – sorolja.

 Mindig arra törekszem, ha bármi adódik, akkor ne a problémát, hanem a megoldást keressük.

26 éve dolgozom az egészségügyben, érettségi, majd egy másfél éves átképzés után lettem felnőtt szakápoló szakasszisztens. Akkor 12 órás, ágymelletti nővérként kezdtem a munkámat 1992-ben. Utána a sebészet minden ranglétráját megjártam: osztályos ápolótól kezdve voltam segédműtő asszisztens is. Majd született egy gyermekem. Amikor visszajöttem, a sebészeti ambulanciára kerültem asszisztensként, ezután lettem főnővér-helyettes, majd a sebészeten főnővér.

A tervek viszik előre az embert, mondja, s hozzáteszi: a fejlődés lételeme. Egy éve került a szakrendelésre vezető asszisztensnek, előtte a fekvőbeteg osztályon dolgozott s volt egy rövidebb átmeneti időszak, amikor más területre is eljutott a kórházban.

– Nem volt könnyű időszak, de én attól több lettem – mondja. A kórházi feladatok mellett a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola óraadó tanára is harmadik éve. Emellett az Egészségügyi Szakdolgozói Kamarában tölt be tisztséget. A vezető asszisztensi munkakört pályázat útján nyerte el. – A betegellátáson belül a járóbeteg ellátásra egyre nagyobb hangsúly helyeződik. Ez színes, kihívásokkal teli jövőképet állít elém – mondja Szilvia.

A betegségek idején, mint jelenleg az influenzajárvány, a folyamatos betegellátás nagy kihívást jelent. Ilyenkor is a háttérben tevékenykedő Szilvia az, aki elkövet mindent azért, hogy a betegellátás zökkenőmentes legyen. Látszik a jól összehangolt csapatmunka, ami mindent megold. Az egymás munkáját segítő, összetartó csapat vállalva a mindennapok kihívásait, igyekszik helytállni a betegek ellátásában és gyógyításában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában