Soponya

2018.03.23. 16:00

Nincs megállás: Dél-Fejér fokozatosan fejlődik

Dél-Fejér a fejlődést tekintve még mindig kihívások előtt áll, azonban támogatással, összefogással elképzelhető az előrelépés. Erről tartottak szakmai napot.

Szanyi-Nagy Judit

Varga Gábor a Varga Gábor a Dél-Fejér programban lévő fejlesztések egyenletességéről beszélt

Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Fejér megye déli részének településvezetői érkeztek csütörtökön délelőtt a soponyai ökocentrumba, hogy egy közösen eltöltött szakmai napon megismerjék az eddig elért eredményeket, valamint, hogy a programot követően össze tudjanak fogni a Dél-Fejér régió fejlődésének érdekében.

– Szeretnénk a megye északi és déli területe között kialakult szakadékot csökkenteni, nemcsak az infrastruktúra, de a humán erőforrás fejlesztésében is. A szakmai nappal célunk, hogy lássuk, hol tartunk, és milyen kihívások várnak ránk – mondta Varga Kornél Csaba, a Társadalmi Vállalkozásfejlesztési és Befektetésösztönző Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Varga Gábor a Varga Gábor a fejlesztések egyenletességéről beszélt
Fotós: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

A rendezvény a Fejlődő Dél-Fejér Program nevet kapta, mely jól mutatja: a térségbe érkezett uniós és állami forrásoknak köszönhetően már megkezdődött a változás. Az előrelépést Varga Gábor, a régió országgyűlési képviselője abban látja, hogy a fejlesztés nem szigetszerűen, az egyes településeket kiemelve zajlik, hanem kisebb-nagyobb területekre koncentrál. A helyszínen bemutatott statisztikák alapján 2007 és 2013 között (a vidékfejlesztési pályázatokat nem számítva) 28 milliárd forintot nyert el a déli rész, míg az aktuális, 2014–2020-as időszakot tekintve már most 30 milliárd forint támogatásnál jár a régió.

Az egyes pályázatok helyzete alapján a vidékfejlesztés Abán a legerősebb (1,1 milliárd forint), a települést Sárbogárd (997 millió forint) és Enying (818 millió forint) követi. Az emberi erőforrás fejlesztését tekintve Sárbogárd 1,1 milliárd forintból, a terület- és településfejlesztési programban pedig 2,7 milliárd forintból gazdálkodik. Mindkét területen második helyen áll Enying (754 millió és 1,5 milliárd forinttal), a harmadik helyen pedig Cece, több mint 500 millió forinttal. A gazdaságfejlesztési-innovációs programban Dég a legkiemelkedőbb (a várprogramhoz kapcsolódó 1,5 milliárd forint támogatással), a községet Sárbogárd és Seregélyes követi, fejenként 875 millió forinttal.

A térség főbb elnyert pályázatai között van a sárosdi kerékpárút-fejlesztés, a daruszentmiklósi, igari, seregélyesi és soponyai belvízvédelmi fejlesztések, a helyi piac kialakítása Alapon és Kálozon, valamint a mezőfalvai, szabadhídvégi és táci óvodafejlesztések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában