Hit

2018.03.13. 16:00

A mi teremtett világunk – Aba is csatlakozott az ökumenikus világimanaphoz

A református egyházközség, Maruczán Attila lelkész iránymutatásával, csatlakozott az ökumenikus világimanap márciusi rendezvényéhez. „Mindaz, amit Isten alkotott, nagyon jó!” (1Mózes1:1–31. alapján)

V. Varga József

Ökumenikus világimanap 2018., Suriname

Fotó: Világimanap

Amint Maruczán Attila református lelkipásztor lapunkat tájékoztatta: az abai hívek az ökumenikus világimanapon megismerkedhettek Suri­name lakosainak mindennapjaival, és értük imádkoztak a református templomban. Utána az egyházközség nőszövetsége szeretetvendégségre invitálta a résztvevőket.

Az ökumenikus világimanap tematikáját idén a suriname-i keresztény nők készítették el, és a teremtett világ iránti felelősségre, a környezetvédelem fontosságára hívták fel a figyelmet, a Teremtés könyvének 1:1–31. igeversei alapján. A liturgia címe így hangzott: „Mindaz, amit Isten alkotott, nagyon jó!” Suriname (másik nevén Holland-Guyana), a dél-amerikai kontinens északi részén fekvő, magyarországnyi méretű kis állam, amelynek népességszáma alig haladja meg az 500 ezer főt. Ezzel a népsűrűséggel a világ legritkábban lakott térségei közé tartozik, ugyanakkor az egyik legszínesebb etnikai és vallási összetételű állam, ahol a különböző gyökerű népcsoportok békességben, jól megférnek egymás mellett.

Ökumenikus világimanap 2018., Suriname
Fotós: Világimanap

Az ország különlegessége az is, hogy területének 94 százalékát esőerdők borítják, ezért nevezik a „világ tüdejének” is. Sajnos azonban a természeti kincsek – bauxit, arany, gyémánt, kő­olaj – iránti emberi kapzsiság, és a globálisan szűkülő ivóvízkészletek egyre súlyosabb mértékű környezetkárosításhoz vezetnek.

Az ökumenikus világimanapot 1870 óta tartják meg világszerte, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa pedig idén szervezte meg ezt az eseményt 33. alkalommal. A hívek felkészülve és ráhangolódva élhették meg az imanapi liturgia tartalmának kiteljesedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában