Az a csodás papírfonás!

2018.02.06. 08:30

Újságpapírból szépséges használati és dísztárgyak készülnek

Gervánné Gergely Zsuzsanna nem csupán szereti a papírfonást – hovatovább imádja! Papírfonó kört vezet Fehérváron és lakóhelyén, Lovasberényben.

V. Varga József

v

Egyszerű, környezetbarát és hasznos technika – magyarázzák a kör tagjai még a program kezdete előtt. A kis kosárkáktól egészen a nagy fiókokig szinte bármit lehet fonni újságpapírból. Ez maga a tetten ért újrahasznosítás. Ne hagyjuk veszni az értékes kincseket, inkább alkossunk belőlük! A magunk és a mások örömére – teszik hozzá a hölgyek. Valaki a Fejér Megyei Hírlapra esküszik, más másra, de itt abba is hagyhatjuk a népszerűsítést – nevetünk egymásra a lelkes papírművesekkel.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában tegnap este mutatkozott be a Kreatív Papírfonó Kör. A kiállítást Gervánné Gergely Zsuzsanna, a kör vezetője nyitotta meg.

A csoport egy éve alakult nyugdíjasokból, megálmodója és fő mozgatója Újfalusyné Rózsika volt. Hetente egyszer, pénteken délutánonként találkoznak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Tagjaik közül hárman már korábban is foglalkoztak ezzel a tevékenységgel, de a többség egy éve kezdett ismerkedni az alapokkal.

A papírból font félkész kosár kézről kézre járt a bemutató alkalmával Fotó: Fehér Gábor

Zsuzsanna hirtelen be is mutatja az alapfogásokat: újságok, szórólapok felhasználásával, fémpálca segítségével sodorják a papírpálcát, és ebből fonják a különféle használati és dísztárgyakat. A skála változatos. A szép és igényes munkának a jó sodrás (a jó pálcatekerés) a feltétele.

A kör nyitott, várják soraikba az érdeklődőket. Úgy vélik, március elejéig (a könyvtár nyitvatartási idejében) látogatható kiállításuk is segítheti a toborzást. Február utolsó szombatján élő bemutatót tartanak a könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában