egészségház

2018.02.23. 11:30

Tavasszal már nyílik Tácon az új orvosi rendelő

Szeptember óta folynak a munkálatok a polgármesteri hivatal közelében: szépen épül az új egészségház.

Szanyi-Nagy Judit

Még tavaly érkezett az örömhír: egy uniós pályázaton 60,75 millió forintot nyert Tác község önkormányzata „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Tácon” címmel. A projekt egy egészségház kialakítását takarja, amelyben orvosi rendelő, valamint csecsemő- és kisgyermekgondozó is működik majd.

Jelenleg két régi épületet használnak a táci lakosok orvosi rendelőként, gondozóként. Ezeket látva kijelenthető: érett már az új épület kialakítása, hiszen a régi rendelő vizes, dohos, és normális vizesblokkal sem rendelkezik, de a védőnő „székhelyéül” szolgáló gondozóhelyiség megközelítése is problémás. Itt ‒ bár volt felújítás ‒ a szülőknek nehéz feltolniuk a rámpán a babakocsit.

Horváth Tamás polgármester és Varga Gábor országgyűlési képviselő a Tácon javában épülő egészségház előtt Fotó: Pesti Tamás

A táci egészségügyben dolgozó szakemberek hamarosan ‒ várhatóan ez év tavaszán ‒ a Kossuth Lajos utcai, már most biztos alapokon álló új épületben fogadhatják a betegeket. A polgármesteri hivatal csaknem közvetlen szomszédságában szeptember óta javában zajlik a munka: a közbeszerzést megnyerő abai vállalkozó brigádja még most, a hóesésben is munkálkodik a helyiségekben ‒ természetesen fűtés mellett. Tegnapi ottjártunkkor gletteltek, és az épület egy részében már a burkolatot is lerakták.

‒ Örömmel láttuk, hogy Tác megpályázta ezt az egészségházat. Ezáltal nemcsak fejlődik a vidéki infrastruktúra, de a segítség is helyben lesz, amely a lakosoknak és a szakembereknek egyaránt sokat jelent ‒ hangsúlyozta a délelőtti bejáráskor Varga Gábor országgyűlési képviselő, akit Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke kísért el a helyszínre.

A településvezetés egyébként már régóta vágyott erre az épületre. Ezt az állítást az is alátámasztja, hogy a telek, ahol az építkezés zajlik, évek óta önkormányzati tulajdonban van. Ráadásul a leendő egészségház egy jól frekventált helyen található, közvetlenül mellette gyógyszertár működik.

A régi orvosi rendelő felújítása sokba került volna, mivel ‒ annak leromlott állaga miatt ‒ az épületet teljesen alá kellene szigetelni a mai, korszerű megoldásoknak megfelelően, de új parketták lerakása, a gépészet modernizálása, a nyílászárók javítása, illetve a falak és a tető átépítése is indokolt lenne ‒ tudtuk meg Horváth Tamás polgármestertől, aki mindehhez azt is hozzátette: egy jó pályázati lehetőségre várnak, hiszen szolgálati lakásként, de akár bölcsődeként is hasznos lenne az épület.

Az óvoda felújítása a következő nagy terv Tácon Fotó: Pesti Tamás

Mindenesetre a következő lépés az óvoda energetikai felújítása lesz majd, amely várhatóan az egészségház befejezését követően kezdődik el, szintén pályázati forrásból. Ez magában foglalja a nyílászárók cseréjét, a szigetelést és az akadálymentesítést is. Horváth Tamás polgármester jelenleg egy rehabilitációs szakmérnökkel tárgyal az akadálymentesítés lehetőségeiről, s azt követően kezdődik el a közbeszerzés.

Az elöljáró kiemeli: mind-ezek mellett az óvodások ellátását is menedzselniük kell majd a leállás ideje alatt, szóval az óvodafejlesztés sem lesz kis projekt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában