Extrém hideg

2018.02.27. 08:30

Házról házra járva segítenek a Fejér megyei polgárőrök

Az extrém hidegben nyújtanak segítő kezet polgárőrök, alternatív mentők és az önkormányzat.

Szanyi-Nagy Judit, V. Varga József

A hideg időjárásra való tekintettel összefogott négy település, Jenő, Mezőszentgyörgy, Nádasdladány és Sárkeszi önkormányzata és polgárőrsége – mondta lapunknak tegnap Kerekes Ildikó, Jenő polgármestere. Amint köztudott: a napokban vörös kód riasztást adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára az extrém hideg miatt.

A jenői lakosokat az önkormányzat tájékoztatta – folytatta Kerekes Ildikó polgármester –, amelyben arra kérték az állampolgárokat, hogy a következő napokban fokozottan figyeljenek oda az egyedül élő idős emberekre, szomszédjaikra. A Jenői Polgárőrség a Hungary Ambulance szolgálattal karöltve szinte egész éjjel járja Jenőt, Nádasdladányt és Sárkeszit, amikor lehet, szakorvossal kiegészülve.

– Elsősorban azokhoz a házakhoz kopogunk be, ahol nem füstöl a kémény, vagy tudjuk, hogy az ott tartózkodók szegényebb körülmények között élnek – mondta megkeresésünkre a sárkeszi Rimán Béla, az alternatív mentőszolgálat, mondhatni, egyik alapító tagja. Hozzátette: ebben a hidegben az utcákat is járják, figyelve, nehogy megfagyjon valaki, például azért, mert elesett vagy mert lerobbant az autója. Ha olyan emberrel találkoznak, akinél fennáll a kihűlés veszélye, értesítik az Országos Mentőszolgálatot, akik aztán ellátják, s átmeneti megoldásként kórházba szállítják a pácienst. Nemrég ez történt Mezőszentgyörgyön is: egy dunnák között fagyoskodó férfit mentettek meg a kihűléstől. Sőt, a közelmúltban egy elhagyatott jenői lakás láncra kötött kutyáján segítettek: takarót vittek neki, és kihívták hozzá a rendőrséget, az állatvédőket.

A segítők: Óber Ferenc,Kégl János (Nádasdladány),Szili János,Kun Krisztián,Potyka Petronella,Varga Pál (Jenő)polgárőrök,valamint Rimán Béla(Sárkeszi)és Varjú Viktor, abai orvosi ügyeleti vezető Fotó: KV

Rimán Béla tizenegy éve dolgozik a székesfehérvári OMSZ-nél, főállásban. Szabadidejében karitatívan segít másokon, magán-betegszállítást végez és autójával a tavasztól kezdve rendezvényeket is biztosít. A vörös riasztás idején este 8 óra körül indulnak útnak a helyi polgárőrökkel, hogy személyükben a segítségre szorulók mihamarabb megoldást találjanak. Kell ez az együttműködés, hiszen az egyes településeken élőket leginkább a polgárőrök ismerik, az ő kíséretükkel szívesebben is nyitnak ajtót az emberek a segítőknek. Ahogyan Béla fogalmaz: a településen élőknek még szokatlan ez a „rendszer”.

Mindehhez az önkormányzatok segítsége is jól jött, ugyanis a kezdetben teljes mértékben karitatív segítségnyújtást a településvezetés benzinpénz-támogatással egészítette ki. Kerekes Ildikó jenői polgármester köszönetét fejezte ki azért, hogy létrejöhetett ez, a már most sokakat segítő, példaértékű kezdeményezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában