Népességrobbanás

2018.02.05. 10:30

Új lakóknak tartott előadást Gárdony polgármestere

Évről évre egyre többen költöznek a gárdonyi térségbe. A tapasztalatok szerint a betelepülők jelentős része a fővárosból, megyeszékhelyről érkezett. Évente 3-400 új lakóval kell számolni Gárdonyban. Nekik mutatta be a települést a polgármester.

S. Töttő Rita

khkj

Messziről indult történetével és a jövőbeni tervekig jutott Tóth István polgármester azon a beszélgetésen, melyre az elmúlt két évben Gárdonyba költözött lakókat hívta meg a polgármesteri hivatalba. Az új lakosok egy része ugyanis nem biztos, hogy tisztában van azzal a múlttal, amely Gárdony sajátja, s amelynek fényében a máig elért eredményeket vizsgálni érdemes.

A polgármester a régmúltig nyúlt vissza a történetmesélésben, s amikor ő maga bekapcsolódott Gárdony közéletének vérkeringésébe, onnan már személyes tapasztalatokra alapozódott a történet. De kezdjük az elején: Gárdony a 12. században is létezett már, bár népes lakosságszámot a történelem folyamán nem tudott felmutatni – szögezte le az elején a polgármester.

Sokan érkeztek Tóth István polgármester (balra) meghívására, az új lakóknak szóló beszélgetésre Fotó: a szerző

- Összefüggő mély terület volt mocsárral, lakhatatlan területekkel évszázadokon keresztül. Ám amióta a Velencei-tó elfoglalta körülbelül mostani medrét, alkalmasabbá vált a környék a lakhatásra. A gárdonyi településrészen alakultak ki az első nagyobb kolóniák, javarészt mezőgazdasági munkások érkezésével – majd így folytatódott a történet: később kicsit megpezsdült az élet. Az 1861-es évben készült el az a vasútvonal, amely érintette ugyan a települést, de csak 1907-ben állt meg először itt a vonat. Fejlődött a település, de az első világháború előtt jelentős visszaesés alakult ki. A világháború után szép lassan elindult az élet: 1926-ban Sirály néven strand alakult. Megindult a vadászat, horgászat, halászat és egyre több vendég érkezett a térségbe. Elkezdődött a telekosztás is: tóparti parcellákat alakítottak ki, amelyek hamar gazdára találtak, s amelyeken nyaralókat építettek. Több száz fakabin is épült, amelyek körül csodálatos fürdőélet alakult ki. A történelem viharai Gárdonyt is megviselték, óriási erővel kezdődött az újjáépítés a második világháború után. Gárdony 1989-ben kapott városi rangot. A rendszerváltás évei sok problémát hoztak magukkal, például felszámolták a helyi gazdaságot. Ekkor már Tóth István is a gárdonyi közélet része volt.

- Minden évben mínuszt mutatott a költségvetés. A fejlődés ugyan megindult, de mérhetetlen nyűg volt a vezetés nyakán a sokszáz milliós hitel. A megépült fürdő az első időszakban szintén veszteségeket termelt. Nagy megkönnyebbülés volt, amikor az adósságunk 70 százalékát elvette a kormány, így maradt 400 millió, majd 2014-ben elment az adósság másik része is. Azóta lehet tervezni fejlesztésre. 2015-ben volt az első év, hogy volt pár száz millió forint, amelyet nem adósságra, vagy éppen veszteségre kell költeni – majd pedig a polgármester kijelentette: – Anyagilag most rendben vagyunk. Van tartalékunk is, amely nagy megkönnyebbülést jelent...

VIDÉKI KISVÁROS TÓPARTI EXTRÁKKAL

  • „Nem egy városias település, de funkcióit tekintve megfelel ennek a keretnek” – mondta a polgármester a városi rangra utalva.
  • Évente 3-400 lakossal vannak többen a gárdonyiak. Meghaladták a 11 ezer fős lakosságszámot. „Ha így haladunk, a megye negyedik legnépesebb városa leszünk” – mondta Tóth István.
  • Tervek a jövőben: a gárdonyi városrészben hamarosan elindul az orvosi rendelőtől a tóvendéglőig a „lehetetlen állapot” rendbetétele. Sétányt építenek, rendezik a parkolókérdést. A katolikus templom terét rendbeteszik, a ravatalozót átépítik, felújítják a könyvtárat.
  • Több forrásból a legszebb szabadidőpark épülhet a tó környékén. Április elején műfüves focipálya épülhet, futópálya, mezítlábas játszópark, a Koronás parkhoz hasonlatos játszótér.
  • A sportpálya mellett fogadótér, padok, ülőkék is helyet kapnak. A régi benzinkút helyén kereskedői szolgáltatók és játszótér lesz.
  • Utakat aszfaltoznak, a nyaralóövezetben is. ez utóbbiaknál 60 százalékra emelik az önkormányzati hozzájárulást, a nyaralóknak 40 százalékot kell hozzátenni.
  • Lakásokat építenek, a fürdővel pedig építenek egy 44 szobás apartmanszállót.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában