laktató, finom és egészséges

2018.02.14. 07:30

Impozáns közétkeztetési menü a dunaújvárosiaktól

Dunapentelei joghurtos csirkemell parajos knédlivel, vajas céklával, zellerpürével – bár nem gondolnánk, ezt a főételt a közétkeztetésben résztvevők is megkóstolhatták.

Szanyi-Nagy Judit

hjh

A Közétkeztetési Szakácsverseny budapesti döntőjébe jutott különdíjas dunaújvárosi páros, Pulai Józsefné és Vinis Krisztiánné rászolgált a nagyszerű eredményre: sokéves tapasztalattal a hátuk mögött vágtak a versenybe.

– Meggyőződésünk, hogy az ételek és az ízvilág elfogadásában kiemelkedő szerepet játszik, hogy a gyerekeket milyen attitűddel indítják útjára otthonról. Ha a háztartásokban egyoldalúan táplálkoznak, a közétkeztetésben felszolgált heterogén ízvilágot képviselő ételeket nem feltétlenül fogadják el – vallja Szalainé Albrecht Orsolya, a Hungast csoport területi vezetője, aki főnökként, tiszteletbeli csapattársként segített.

A páros segítője, Szalainé Albrecht Orsolya élelmezésvezető Fotós: Zsedrovits Enikõ

Válaszából az is kiderült: a 2015-ben elindított, Nyitott kapuk a menzán nevű programot annak érdekében hívták életre, hogy a szülők bármikor megkóstolhassák az adott intézménybe járó gyermekeiknek kínált ételeket.

A Budapesten is szereplő versenyfogások a következők voltak: az előétel balzsamecetes zöldsaláta diós pestóval, sült paprikás afrikai harcsatekerccsel, rákszirommal; a főétel dunapentelei joghurtos csirkemell parajos knédlivel, vajas céklával, zellerpürével; a desszert kókuszos-fehércsokis-paszternákos rizskehely szamócaöntettel.

A különdíjas páros tagjai, Vinis Krisztiánné (b) és Pulai Józsefné láthatók  Fotó: Zsedrovits Enikő

Néhány összetevőt meglátva azonnal feltettük a kérdést: minden gyermek örömmel fogyasztotta a halat vagy éppen az általában nem népszerű parajt? Az élelmezésvezető kiemelte: igyekeznek megtalálni azt a felhasználási módot, amit elfogadnak a fiatalok.

– Elképzelhető, hogy a parajt főzelékként kevésbé szeretik a gyermekek, de tejszínes-parajos tésztaként szívesen fogyasztják ezt a zöldséget. A hal mint alapanyag, mint étel valóban neuralgikus pont a közétkeztetésben, tekintve, hogy a magyar lakosság általánosságban kevés halat fogyaszt. Célunk, hogy a magas táplálkozás-egészségügyi tulajdonságokkal rendelkező élelmiszereket belecsempésszük a menüsorainkba – válaszolja Orsolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában