Olvasói kérdések, polgármesteri válaszok

2018.02.20. 11:30

Mikor lesz teljes az elkerülő út?

A 8-as és a 81-es főút összekötése, a szárazréti körforgalom turbókörfogalommá alakítása is felmerült a Székesfehérvár polgármesterének címzett kérdések között. Most a második ütemben érkezett válaszok közül tallóztunk.

Házi Péter

d

Újabb turbókörforgalmat javasolnak

Tőkés László a szárazréti nagy körforgalom kapacitásbővítéséről érdeklődött, véleménye szerint a turbókörforgalommá alakítás segítene. Az út szélessége két sávot elbírna, a turbókörforgalom pedig jól követhetően irányítana, nagyban megsegítve sok ezer ember napi életét és elpazarolt óráit.

- A szárazréti körforgalom kapacitásjavítása valóban fontos feladatunk. Ahogy videóbejátszásban is elmondtam, egy másik frekventált és szintén kapacitáshiányos csomópont (Auchan-körforgalom) esetén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával kormány elé kerül a fejlesztés ügye. Ott már az M7-es autópályát tekintve balesetveszélyes kihatásai vannak a kapacitáshiánynak. Hosszú távú érdekünk az, hogy az elkerülő út további fejlesztése ne álljon le, hiszen a 8. sz. főúti csomópont úgy épült meg, hogy Magyaralmás felől fogadni tudja a 81. sz. főút új ágát. Ezzel a beavatkozással lesz teljes az elkerülő út, így az Új Csóri útról a 81. sz. főúti forgalom is lekerülhet. Természetesen ennek a csomópontnak az átalakítását is kezdeményezni fogjuk, hasonlóan az Úrhidai úti csomópont ügyéhez, amelyet folyamatosan kérünk kiépíteni – válaszolt a felvetésre Cser-Palkovics András.

A Szárazréti körforgalom kapacitásbővítésén gondolkodik a város vezetése Fotó: FMH-Archív

Malom-csatorna: új híd 2019-ben

Érdeklődnék, hogy a Fürdő sor utcában terveznek-e felújítást? Én a Fürdő soron lakom, a Tóparti iskola mellett, amikor lezárták a Tóparti előtti hidat, iszonyatosan megnőtt a Fürdő sor forgalma – vetette fel Kukoda Richárd. A polgármesteri válaszból kitűnik, hogy a Fürdő sor átépítésének tervei készülnek.

A Malom-csatorna mederburkolására is tervek készülnek, hogy az utat szélesíteni lehessen, és egy járdát is ki lehessen alakítani.

Jelenleg a lehetőséget vizsgálják a tervezők. A mederburkolat tervezésével együtt készülnek az új híd tervei, és 2019-ben szándékoznak ezeket megépíteni.

Át kell építeni a Tompa Mihály utcát

Székesfehérváron a Tompa Mihály utca kátyús végig, érdeklődik, hogy mikor lesz kijavítva. A Tompa Mihály utcán a Koppány utcától az Ond utcáig lévő szakaszon egy fedőréteg mikor kerülhet az útra? Probléma az is, hogy ezen az utcán folyamatosan gyorshajtók vannak, kamerát vagy forgalomlassítót lehetne-e kihelyezni? – vetette fel Czupár György.

A Tompa Mihály utca átépítése a polgármester szerint is fontos feladat. Az út teljes átépítése indokolt, az árkok megszüntetésével és csapadékcsatornák kiépítésével. A felszabaduló helyen a kerékpárosok számára biztosítanának felületet. Jelenleg a tervezési feladatok összegzése, a tervezési program összeállítása zajlik. Az út átépítéséig a Városgondnokság a szükséges karbantartási feladatait elvégzi. Forgalomlassítók nem helyezhetők ki olyan utakra, ahol autóbuszjáratok is vannak. Ezeket a küszöböket a még meglévő helyeken is rövidesen felszámolják.

Megújulnak a stadion körüli utak

Fehér Adrián a Vásárhelyi utca és a maroshegyi Interspar közötti út felújítását javasolta. Mint kiderült, az út átépítésére az engedélyt megkapta a város, jelenleg a vízjogi engedélyezési eljárás zajlik a csapadékcsatornák esetében, illetve az új kerékpár-út és járda iparvágányokon történő átvezetésének engedélyezése indult a hatóságnál. Az útfelújítást ebben az évben elindítják, amennyiben minden engedély meglesz, és sikeres lesz a közbeszerzés.

A Sóstó rehabilitáció keretében a Csíkvári út, Hosszúsétatér, Széchenyi úti körforgalom kopórétege, a sétányok, a Dr. Serényi Antal utca burkolata és csapadékvíz-elvezetése lesz még felújítva ebben az évben. Sikeres közbeszerzés esetén tavasszal indulhatnak a munkák.

Parkolókat a MÉH-telep helyére

A stadionnal szemben levő MÉH-telep Fehér Adrián szerint igencsak belerondít a környezetbe, mit próbál ez ellen tenni az önkormányzat? A terület megvásárlására, amint a polgármester elmondta, lépéseket tett az önkormányzat. Ha önkormányzati tulajdonba kerül, parkolókat építenek ki, amelyek a közelben lévő temetőket is kiszolgálják.

Az Olaj utcát a Nefelejcs utcával összekötő Huba közzel kapcsolatban kérdezte Szárnyas István, tervezik-e annak rendezését. Cser-Palkovics András válasza szerint a köz felújításának, bővítésének tervei elkészültek. Kivitelezés a forrás függvényében történhet.

Majorné Balogh Anna pedig az iránt érdeklődött, tervezik-e a Sóstói Római Katolikus Temető kápolnájának felújítását. Cser-Palkovics András válasza szerint igen, jelenleg a munka felmérése és árajánlat készítése van folyamatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában