Megvan a motivációjuk

2018.02.13. 19:44

Népszerű a Nagyinet program Bicskén

Több mint tíz évvel ezelőtt hirdették meg először nagyszülők és dédszülők számára a lehetőséget, hogy megismerkedhessenek a számítógéppel.

Borsányi Bea

bba

Fotó: Pesti Tamás

– Az általunk Nagyinetnek keresztelt programot 2004-ben indítottuk el – mesélte lapunknak Endrédiné Szabó Erika, a Nagy Károly Városi Könyvtár vezetője. – Akkor persze még egészen másak voltak a gépek és a világháló is, mint manapság. Az információ világának változása mellett azonban az idősebb korosztály érdeklődése pont olyan töretlen, mint évekkel ezelőtt. Az idén 14 fővel két csoport jött össze. A január elején indult sorozat nem is igazi tanfolyam, inkább amolyan ismerkedés a számítógéppel és annak alapvető programjaival.

A foglalkozásokat vezető Cseresnyés Erika könyvtáros érthetően magyaráz, türelmesen válaszol a kérdésekre és ha kell, sokadszorra is megmutatja, hová kell kattintani a képernyőn. Az első néhány alkalom a kölcsönös ismerkedés jegyében telt, ami nemcsak a csoportokat vezető könyvtáros és a résztvevők kapcsolatára vonatkozik, de a jelentkezők és a számítógép relációjára is. Hiszen van 80 év feletti érdeklődő is, és persze ahányan, annyiféle „előélettel” és tudásszinttel érkeztek a többségben hölgy jelentkezők. Voltak olyanok, akik egy korábbi csoportban már megismerték az alapokat és most csak ismételni jöttek, de olyan is akadt, aki még az egeret sem tudta kezelni.

– A tanfolyam inkább klubjelleggel működik, a résztvevőknek van közös érdeklődésük, az alkalmak során megosztják egymással a személyes élményeiket is, beszélgetnek. Számukra ez hétről hétre egy elfoglaltság, kellemes időtöltés is egyben, és rettentően büszkék, ha valamit ők is tudnak mutatni az unokáiknak – árulta el a könyvtár vezetője.

A foglalkozásokat hétfőnként tartják, amikor a könyvtár a nagyközönség előtt zárva tart. Jellemzően az év eleji időszak a legmegfelelőbb, ilyenkor nincsenek kerti munkák, az unokák óvodában, iskolában vannak és nincs szünet, amikor vigyázni kellene rájuk.

Cseresnyés Erika vezeti a foglalkozásokat fotó: Pesti Tamás

Medve Ida, a bicskei Barátság Nyugdíjas Klub vezetője elárulta, többedmagával érkezett a tanfolyamra. – Nem titkolt célunk, hogy a klubon belül tudjuk hasznosítani a tanultakat. Főként a kirándulások, programok szervezésében vesszük hasznát annak, hogy meg tudjuk keresni a szükséges információkat a világhálón. Mivel többen jöttünk, egymást is motiváljuk a tanulásban – mondta, és azt is elmesélte, hogy aktív dolgozó korában dolgozott régi, kezdetleges számítógépen, de a technika azóta nagyon elszaladt, ő pedig lemaradt, amióta nyugdíjas lett.

Bálint Istvánné karácsonyra kapott táblagépet, amit szeretne használni. – Az unokám 17 éves és egyelőre itt lakik Bicskén, de ki tudja, merre sodorja majd az élet. A táblagép segítségével a kapcsolatot is tarthatom majd vele. A másik számomra igen hasznos lehetőség az internet, mivel szeretek kézimunkázni – kötni, horgolni, hímezni és mindenféle egyéb kreatív tevékenységet végezni – rengeteg jó mintát és ötletet találni – árulta el, és azt is megtudtuk, ő maga kérte a tabletet ajándékba. A tanfolyamra azért jött, hogy felfrissítse a tudását, amelyet néhány éve ugyancsak a Nagyinet foglalkozásain sajátított el. Aki lemaradt a tanfolyamról, ne csüggedjen, lesz még lehetőség rá a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában