pálinkafőző

2018.02.04. 09:00

Ahová Pavlicsek Csaba nyúl, ott aranyérem terem

Európa egyik legnagyobb párlatversenye a nemrég megrendezett ongai pálinkaverseny, amelynek idén már két perkátai nevezője és egyben díjazottja volt. Pavlicsek Csaba negyedszerre is az Év magánfőzője lett.

R. Szolga Réka

Fotó: FMH

A közel kétezer megvizsgált főzet közül 48 leadott mintájából 2 nagyarany, 8 arany, 20 ezüst és 15 bronz minősítést kapott. A gasztronómiában, a pálinkaiparban és a tanári pályáján is kiemelkedő sikereket elérő Pavlicsek Csabáról talán a fenti eredmények fényében kevesen tudják, hogy az Év tanárának is megválasztották a diákok Csepelen 2017-ben, a Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskolában. Hasonlóképpen az ételszobrászatban is sikerült egy világbajnoki ezüstérmet begyűjtenie 2010-ben. Csak egy ambiciózus, küzdelemre termett, pozitív életszemléletű ember halmozhatja így az elismeréseket. Saját bevallása szerint, a stresszel természetesen neki is meggyűlik a baja, pedig ahogy állítja, sikert csak higgadtan lehet produkálni. A stressz levezetésére, teste és lelke gyógyítására csak egy dolog jöhet szóba: pálinka.

Mint mondta, nem csak a pálinkafőzés maga a fontos az életében. Jóleső érzés, hogy taníthatja is, egyénileg vagy csoportos tanfolyamok keretében. És ez még mindig nem minden! Ez a fajta precizitás, szemléletmód, sikertudat szerinte az ételszobrászat űzése során fejlődött ki a személyiségében, amelyben „csupán” egy világbajnoki ezüstéremig jutott 2010-ben – tudatja szerényen. Mert Csabának ilyen végzettsége is van. Mivel a rendezvénykultúra megváltozott, egyre kevesebben igénylik ezt a fajta tevékenységet – tette hozzá –, így ő is kevesebb időd szentel erre.

Pavlicsek Csaba negyedszerre is az Év magánfőzője Fotó: FMH

– Egy versenyen a pálinka érzékszervi objektív bírálata történik meg négy szempont alapján: tisztaság, gyümölcskarakter, a szájérzetet illetve a harmóniát, a lecsengést vizsgálják – mesélte Pavlicsek Csaba az ongai megmérettetésről. – Az adott bírálónak nagyon felkészültnek kell lenni, mind az illatolás, mind a kóstoló terén. Ahhoz, hogy egy bronzérmes pálinkából aranyérmes legyen, évek, tapasztalatok szükségesek. Ilyenkor tudja az ember: jó irányba halad, de akár a pihentetés, akár a párolás, akár a magozás, az élesztőkultúra is közrejátszik a díjazás alakulásában. Nem szabad elfelejteni: ha van egy aranyérmes pálinka, az az elkövetkező években nem biztos, hogy hasonlóan szerepel.

Időközben fejlődik, majd öregszik a nedű – tette hozzá. 2015-ben kipróbált egy másik élesztőt, ebben az évben a siker sajnos el is maradt, nem lett aranyérmes terméke.

Whisky-analitikával, bírálattal kezdett el foglalkozni korábban. – Amikor a törvény lehetővé tette, hogy készítsünk otthon saját párlatot, belevágtam – mondta. – Hazánkban, vagy akár a megyénkben, így például az Agárdon készített neves pálinkákhoz hasonlót szerettem volna én is a magaménak tudni. Egy ismerősömtől kezdtem el tanulni a folyamatot, aki hamar az utamra engedett, mert látta, hogy van hozzá érzékem, tehetségem. Már az első évben 14 féle gyümölccsel kísérleteztem a főzésben.

Pavlicsek Csaba a közösségi programok megvalósításába is nagy energiát fektet. Másodszor szervezi meg tavasszal a Perkátai és Regionális Pálinkaversenyt. Vajon megyénk „pálinka-nagyhatalom” lesz? Kíváncsian várjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában