Lokálpatrióták

2018.01.29. 07:02

Zámolyiak adtak elő a zámolyiaknak a Kultúra Napján

Vasárnap, január 28-án tartották meg magyar kultúra napi rendezvényüket a zámolyiak. Helyi amatőr előadók léptek színpadra.

Majer Tamás

Fotó: Fehér Gábor

Az Őszidő Nyugdíjas Klub kórusa magyar népdalokat énekelt. A Mesevár Óvoda gyerkőcei friss, üde műsorral rukkoltak elő. Utánuk az irodalom vált főszereplővé. Mint ismert, Zámoly két Kossuth-díjas költőre is büszke. Itt született Csoóri Sándor és Csanádi Imre is. Csanádi versei közül a róla elnevezett iskolai diákjai mondtak el egy csokornyit, Csoórit Dabóczy Gergely és Rada Zoltán interpretálta.

A Zámolyért Baráti Társaság, majd a Zámolyi Zengedezők előadása zárta az estét. Utóbbiak Sillye Jenő Múlnak az évek és Örökségünk, valamint Wolf Péter Musica Beata című szerzeményeit énekelték.

Fotós: Fehér Gábor

– Közösen hozunk létre valami szépet, közösen alkotunk. Szebbé tesszük a nemzeti ünnepeinket, vidámabbá a falunapokat, őrizzük a zámolyi népdalokat, énekes imaórát szervezünk. Adventben templomi koncerttel várjuk az ünnepet és karácsony előtt körbeénekeljük a falut a kántálás alkalmával. Ilyenkor a családok összebeszélnek, közösen készülnek, s az utcákon megterítve várják a kántálókat – mesélt a csoportról lapunknak Nyárs Annamária, az amatőr kórus vezetője. Szavai nemcsak a Zámolyi Zengedezők tevékenységéről, céljairól adnak kerek összefoglalást, de áttételesen a tegnapi műsor leglényegéről is. Hiszen Zámolyon nem meghívott előadók produkcióival ünnepelték a kultúrát, hanem helyi csoportok, lokálpatrióták műsorával.

Fotós: Fehér Gábor

Az eseményen Sallai Mihály képviselő mondott ünnepi beszédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában