Szuper kék vérhold

2018.01.31. 11:56

Elképesztő jelenséget láthat, ha este felnéz az égre

150 éve nem történt ilyen együttállás, mint ami szerdán vár minket. Január 31-én egyszerre lesz szuperhold, kék hold és vérhold, azaz teljes holdfogyatkozás. Csodálatosan hangzik, de mégis mit jelent?

Nagy Annabella, V. Varga József

Jeruzsálem, 2018. január 31. Közeli telihold, úgynevezett szuperhold Jeruzsálem felett 2018. január 31-én. A szuperhold kifejezés az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján bekövetkezõ telihold fázist jelöli, amikor az égitest a pályájának legtávolabbi pontjához képest nagyjából ötvenezer kilométerrel közelebb van a Földhöz, ezért az átlagosnál mintegy 14 százalékkal nagyobbnak látszik. (MTI/EPA/Abir Szultan)

A január 31-ei telihold több szempontból is különleges. Három holdfázis találkozik egy szokatlan átfedésben, amelyet szuper kék vérholdnak neveznek a tudósok.

Szuperhold

Az egyik a „szuperholdnak” nevezett jelenség, amit akkor láthatunk, amikor a Hold közelebb van a Földhöz. Ilyenkor a Hold 14 százalékkal világosabb a szokásosnál és mivel közelebb van hozzánk sokkal nagyobb is.

Kék hold

Ritkán fordul elő, hogy egy hónapban két telihold legyen, pontosabban két és fél évente. Az előző teliholdat január 1-jén láthattuk, így a szerdai a hónap második teliholdja, amit általában „kék holdnak” neveznek.

Vérhold

A holdfogyatkozás során a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül és ennek következtében narancsvöröses színezetet kap, innen ered a neve: vérhold. A Hold helyi idő szerint 16:52 perckor éri el a teljes holdfogyatkozást, de már azelőtt megindul a fogyatkozás folyamata, mielőtt hazánkban felkelne az égitest. (A holdnaptár szerint 16:46 perckor kel fel a Hold Magyarországon.)

Ha az időjárás is engedi mi is részese lehetünk ennek a csodálatos egybeesésnek. Székesfehérváron bár még felhősnek látszik az idő, az idokep.hu előrejelzése szerint estére felszakadozhat a felhőzet és kibújhat a Hold a felhők mögül. Érdemes figyelni!

A Seuso Hegykör Egyesület ennek alkalmából a rendkívüli csillagászati esemény megtekintésére invitálja az érdeklődőket (diákokat, felnőtteket, családokat) január 31-én, szerdán 16.30 órától a kőszárhegyi kilátóhoz (Szár-hegy). A szervezők úgy mondják: a látogatók, túrázók a Szár-hegy látnivalóival is megkezdhetik az ismerkedést. Meleg öltözet és távcső  javasolt.

Ha az időjárás nem teszi lehetővé, hogy megnézzük, van lehetősé a NASA honlapján élőben követni az égi eseményt.

Borítókép fotó: Jeruzsálemben már látszik az égi jelenség. (MTI/EPA/Abir Szultan)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában