Teljesített fogadalom

2018.01.22. 07:00

Szent Sebestyén napján mise és búcsú is volt Felsővárosban

Hagyományosan a Szent Sebestyén-templomban kezdődött a felsővárosi Sebestyén-napi ünnepség.

Szanyi-Nagy Judit

hjh

Felsőváros templomában szombaton 10 órakor kezdődött a fogadalmi szentmise, melyet Spányi Antal megyés püspök celebrált. A Szent Sebestyén-templomba özönlöttek az emberek: az épületet egészen a bejáratig megtöltötték a misére látogatók.

Az istentisztelet után a néhai Zsuptipróban, azaz a Felsővárosi Közösségi Házban folytatódott az ünnepség, amely – ahogyan azt a moderátor, Kiss Dorottya kiemelte – itt vált rendhagyóvá, hiszen az önkormányzati forrásból megújult közösségi házat a templom előtti tér helyett választották helyszínként.

A hagyományok szerint 1739 óta rendezik meg a fogadalmi szentmisét és búcsút Székesfehérváron Szent Sebestyén napján, január 20-án – a pestisjárvány előli megmenekülés emlékére.

Az istentiszteleten Spányi Antal megyés püspök kiemelte: fontos, hogy a hagyományainkat teljes egészében megtartsuk, azokból ne engedjünk.

A mostani „hagyományátírás” azonban indokolt volt: a misét követően a népes közönséget a templomtér helyett a felújított Felsővárosi Közösségi Házban fogadták a szervezők, mivel a teremre Spányi Antal megyés püspök áldását kérték.

A fogadalmi szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálta a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban Fotó: Koppán Viktor

- A több mint százéves közösségi ház falai megújultak, melyek, ha beszélni tudnának, elmondanák, mennyi mindent láttak ez idő alatt: örömöt és szomorúságot, bálokat, szerelmeket, házasságkötést és a gyermekszülés örömét, de azt is, amikor a felsővárosiak elbúcsúztak egy-egy idős társuktól – mondta Vargha Tamás országgyűlési képviselő.

Tőle tudtuk meg azt is: a házat a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyesületek Országos Testülete, a felsővárosi legényegylet építette, amelynek tagjai azóta is találkoznak, őrizve hagyományaikat.

Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője beszédében azt hangsúlyozta: a templom homlokzatáról a városra tekintő Szent Sebestyén-szobor (benne a nyilakkal) azokra az emberi erényekre emlékeztet bennünket, amelyek segítségével ez a kiváló közösség létrejöhet.

 

A képviselő az 1913-ban, a katolikus egyház kezdeményezésére épült közösségi házról is szót ejtett: a korábban Zsuptipróként nevezett helyszín ma is a hagyomány-átadás egyik fő színtere. S ahogyan az lenni szokott, az odalátogatókat lekváros farsangi fánkkal, szendvicsekkel, forralt borral és forró teával látták vendégül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában