Történelem

2018.01.14. 11:00

Várjátékok a szabadbattyáni torony lábánál

Az emlék ma is élénken él bennem: a török lány és a magyar fiú (mindkettejük középiskolás korú) angolul beszélget az évszázados várfalak tövében, az emeletes kiállítótér árnyat adó hűvösében.

V. Varga József

Ágyú dörrent, puskaropogás hallatszott, penge csengett

Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

- A várjátékok adták magukat – fogalmaz Polyák István, Szabadbattyán polgármestere (korábban művelődési ház igazgató), festő-grafikus, a Pallay Alkotókör vezetője. – Szemlélődni kell csak csöndesen: maga a történelem vesz körül bennünket.

A megyeszékhely, Székesfehérvár szomszédságában húzódó település ikonjellegű vára a Kula – ejtsd: Kule. Amint megtudom, a szó maga törökből fordítva tornyot, őrtornyot jelent.

Az őrtorony a sárvízi átkelő melletti dombon épült fel a 13. században hídvám céljára, majd a 16-17. században, a török hódoltság korában, virágzó kis falu alakult ki körülötte – eleveníti fel a históriát Polyák István. Evlia Cselebi török utazó leírásában is szerepel Battyán-vára, mint négyszögletű palánk, egykapus városka. Benne száz deszkatetejű ház, dzsámi, magtár, hadiszertár.

A gótikus toronyban a Szent István Király Múzeum török kori anyaga és a késő római kori Seuso-villa feltárásának kiállítása látható. A látnivalók tavaly Szabadbattyán és a Kula történetét bemutató új tablókkal bővültek.

Az önkormányzat 2015 tavaszán – folytatva a nagy sikerű Vár téri vigasságokat, és megőrizve annak gasztronómiai tradícióját – újfent rávilágított a település történelmi vonatkozásaira. Visszahozták a hagyományt, a korábbi várjátékok hangulatát.

Ágyú dörrent, puskaropogás hallatszott, penge csengett
Fotós: FMH-archív (V. Varga József)

A múlt évi játékokra a battyániak hívó szavára a jó vitézek szerte e honból érkeztek: Aszódról a Bethlen Gábor Hagyományőrség, a Csőszi Történelmi Haditorna és Hagyományőrző Egyesület, a Gartai Muskétások, a Kapuvári Hajdúk, a sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium, a fehérvári I. András Lovagrend és Tata Várának Seymenjei. A Vár téri vigasságok fénypontjaként a hagyományőrzők látványos bemutatói szolgáltak. A gazdag fegyvermustrát, a kiváló fegyvertáncot a haditorna és maga a csata válogatott kunsztjai követték. Idén a nagyurak ismét dicső várostromot vezényelnek majd!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában