Imára kulcsolt kezekkel

2018.01.12. 08:30

Nem felejtjük a második magyar hadsereg bátor, önfeláldozó honvédeit

Megyeszerte számos megemlékezéssel tisztelegnek a magyar hős katonák hazafisága, bajtársiassága előtt.

R. Szolga Réka

k

Pákozdon a Don-kanyar emlékkápolnánál, a Mészeg-hegyen január 12-én 18 órakor emléktűzgyújtás kezdődik az Urivi áttörés 75. évfordulóján, a Don-kanyar emlékkápolna felépítésének 25. évfordulóján. Az eseményen a történelmi egyházak helyi vezetői, köztük Spányi Antal megyés püspök emlékezik meg a hősi halált halt katonákról. A rendezvényen Székesfehérvár Önkormányzatát Róth Péter alpolgármester képviseli.

Iszkaszentgyörgyön a Kossuth térre várják a megemlékezőket, Seregélyesen a háborús emlékműhöz, 16 órára.

Sárbogárdon a Honvéd Bajtársi Egyesület szervezésében szintén 16 órakor tartanak ünnepséget a Hősök terén található Emlékparkban.

Csákváron január 13-án, szombaton 16 órakor a Szabadság téri Hősi Emlékműnél ünnepi beszédet mond Knausz Imre, a város alpolgármestere. A megemlékezésen közreműködik a Cimborák Férfikórus, katonadalokat adnak elő. Hegedűs Péter verset mond. Az eseményen a Csákvári Lovasbarátok Köre Egyesület is részt vesz.

Enyingen január 14-én, vasárnap 10 órakor a Nepomuki Szent János katolikus templomban szentmise keretében ünnepelnek. 11 órától a hősökre, az áldozatokra Viplak Tibor polgármester és Iván Géza református lelkipásztor emlékezik a Hősök kertjében, a katolikus temetőnél.

Az országos rendezvénysorozat Budapesten háromnapos lesz, főként a Kapisztrán tér környékét érinti. A Hadtörténeti Múzeum január 13-án és 14-én nyitva tart, ingyenesen látogatható.

Borítóképen: Fejér megyében az olyan kisebb településeken is megemlékeznek hőseinkről, mint Mány Fotó: Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában