Ellopták a Holdat!

2018.01.31. 20:46

Szuperhold, kék hold, teljes holdfogyatkozás – Az eget kémlelték Kőszárhegyen

A Seuso Hegykör Egyesület rendkívüli csillagászati esemény megtekintésére hívta az érdeklődőket (diákokat, felnőtteket, családokat) szerdán késő délután a Szár-hegyi kilátóhoz.

V. Varga József

Fotó: V. Varga József

Szuperhold, kék hold, teljes holdfogyatkozás. A három egybeeső különleges csillagászati jelenségről Szieberth Dénes agrármérnök, a Kőszár-hegymenet kezdeményezés ötletadója, amatőr csillagász osztotta meg ismereteit a kirándulókkal. Ritka, hogy a kék hold, vagyis egy naptári hónapon belül a második telihold egybeesik a holdfogyatkozással, és azzal, hogy kísérő égitestünk pályájának földközeli pontjához ér. Ilyent utoljára 1982. december 30-án lehetett észlelni.

Fotós: V. Varga József

Szerdán, magyar idő szerint 14 óra 27 perckor volt a legteljessebb a telihold, így nem láthattuk a kék holdat. A teljes holdfogyatkozást – amikor a Hold elhalad a Föld árnyékában – csak a Cendes-óceán közepéről lehetett megfigyelni. S ráadásul a szuperhold (ami 14 százalékkal fényesebb a szokásosnál) sem mutatta meg magát. A felhők nem átallották, és lazán ellopták a Holdat. A túrázók a hegy földmérési alappontjánál adtak egymásnak randevút, és sötétedésig kitartottak. Finom volt a pogácsa, a meleg tea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában