Fejlesztések önerőből

2018.01.09. 08:30

Joggal lehetnek büszkék a csernyeiek

Ez volt az egyik fő gondolata a polgármester évértékelőjének.

B. Kiss László

f

Számos meghívott vendég – a nagyközség társadalmi és gazdasági életének képviselői – előtt tartotta meg hétfőn este szokásos évértékelő beszédét Turi Balázs, Bakonycsernye polgármestere.

Csernye büszke falu. A büszkeségre lakóinak több okuk is van – fogalmazott a polgármester, aki az ezután következő felsorolásban egyaránt megemlítette a település intézményeit, felekezeteit, civil szervezeteit, vállalkozóit.

Csernyén jó a közbiztonság – hangzott el, és a mondottakból kitűnt: idén új irodába költözik a körzeti megbízott. A falu több pontján – a művelődési házban és négy buszmegállóban – ingyenes wifi van. Kilencéves a Fecskeház, amelynek 24 lakásában több mint ötvenen laknak addig, amíg saját fészket nem raknak. Az önkormányzat anyasági támogatás címén 40 ezer forintot fizet a szülő nőknek, s a kicsiket pedig Csernye-címeres törölközővel adományozzák meg. Támogatják a tehetséges középiskolásokat, és a nagyközség, amelynek Délvidéken és Erdélyben is van testvértelepülése, szerepet vállal a magyarság összekovácsolásában is.

Telt ház előtt hangzott el a községházán az évértékelő Fotó: Pesti T.

Turi Balázs büszkén beszélt a polgármesteri hivatalról, amelyhez három település – Csernyén kívül Balinka és Nagyveleg – összesen 4700 lakója tartozik. Bakonycsernye január elseje óta nagyközség, az önkormányzati képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatából pedig törölték a tartózkodást. Náluk minden képviselőnek vállalni kell a döntés ódiumát, nincs mellébeszélés, megbújás – mondta el évértékelőjében a polgármester. A frissen ültetett fasorok jól szimbolizálják az összefogást – folytatta Turi Balázs. Már 120 családnak van a faluban saját fája, s ősszel újabb csemetéket ültetnek. A bakonycsernyei önkormányzat igyekszik saját erőből, saját forrásból is fejleszteni, a nagy fejlesztések azonban pályázatok révén valósulhatnak csak meg.

Nemcsak az önkormányzat, de az evangélikus egyházközség, az iskolai alapítvány és a sportegyesület is sikeresen pályázott tavaly, aminek köszönhetően összesen több mint félmilliárd forint érkezett a településre – tűnt ki a beszédből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában