Míra is énekel

2018.01.12. 09:00

Hősiesen küzd a tabajdi kislány, akiért koncert is lesz

Csontvelő-átültetésre vár és hősiesen küzd a leukémiával a tízéves Halászi-Harsányi Míra. Sokan segítenek a nagy terhet viselő családnak, vasárnap Pintácsi Viki ad jótékonysági koncertet a helyi művelődési házban.

Zsohár Melinda

j

A súlyos betegség tavaly szeptemberben sújtott le a családra, derült égből villámcsapásként. Halászi-Harsányi Míra csak egy kis visszatérő lázra panaszkodott, a biztonság kedvéért vitték szülei orvoshoz. Temesszentandrási György háziorvos azonban kitapintotta a megnagyobbodott májat, vérvételre küldte a kislányt, s megérkezett a súlyos diagnózis: Mírának krónikus myeloid leukémiája (CML) van. A ritka, lassú előrehaladással jellemezhető daganatos vérképzőszervi betegség korai felismerése életmentő lehet, gyorsan követték egymást az események.

A Heim Pál Gyermekkórházban Csanádi Krisztina doktornő kezeli Mírát. Vért kapott, s egy speciális gyógyszert, ami használ a beteg szervezetnek. Csontvelővizsgálatot is végeztek, egyelőre úgy tűnik, csontvelő-átültetésre lesz szükség, csak még várni kell vele. Az amúgy is karcsú kislány tíz kilót fogyott, a legyengült szervezetnek meg kell erősödnie. A szülők és testvérek csontvelője nem alkalmas a műtéthez, ez kiderült, ám a sors különös kegyelme folytán új helyzet állt elő. Halászi Zoltán és Harsányi Anita házaspár tabajdi otthonában beszélgetünk – szerény parasztház, takarosan felújítva. A református templom tőszomszédságában vettek korábban egy régi házat, az édesapa javarészt sajátkezűleg építi, renoválja. Nagyfiuk, Medárd tizenhárom esztendős, fociakadémista, kiváló versmondó, a tízéves Míra is Felcsútra jár általános iskolába, jó tanuló. A hároméves Maja óvodás, az édesanya, Anita hetedik hónapos terhes, ismét kislány készülődik a családba. Míra betegsége az örömhír után sújtott le, ám bizakodásra ad okot, hogy az újszülött által „hozandó” őssejtek esetleg segíthetnek Mírának.

A negyedik gyermek születése, az általa „hozandó” őssejtek is sokat segíthetnek a remények szerint Míra állapotán Fotó: Zsohár M.

Sokan önzetlenül segítenek az érzelmi sokkon áteső szülőknek, akik anyagilag is keményen harcolnak. Míra havi gyógyszerköltsége több százezer forint, sok az utazás, s a várható miskolci műtét is milliós összeget emészt fel majd – a tb-támogatások ellenére. A kórházban jártak a minap kontrollon, az osztály dolgozói utólagos karácsonyi ajándékot adtak át kis ápoltjuknak. Míra kapott egy elektromos zongorát, gitárt, kisebb-nagyobb ajándékokat más adományozóktól, s vasárnap Pintácsi Viki jön el Tabajdra koncertezni a helyi születésű Csuri-Balogh Andrea meghívására. Viki azonnal igent mondott a felkérésre, legidősebb fia gyógyult leukémiás, ismeri az anyai fájdalmat és örömet ebben a helyzetben. Míra a gyógyszerek hatására jobban van, délutánonként iskolába jár, amúgy magántanuló. Vikivel egy éneket közösen adnak elő a tabajdi művelődési ház színpadán, bizonyítva, amit csöndes elhatározottsággal mond el nap mint nap: meg fogok gyógyulni!

Számlaszám: Harsányi Anita édesanya 12023101-00451137-00100008

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában