Alzheimer Café

2018.01.27. 16:00

Hogyan tornázzunk demens betegekkel?

 Újabb előadáshoz érkezett az Alzheimer Café sorozat a Szent István Művelődési Házban pénteken délután.

Borsányi Bea

surányi

A havonta egyszer jelentkező program mindig más oldaláról közelíti meg ezt az egyre több embert érintő időskori problémát, és ad az érdeklődőknek gyakorlati tanácsokat is demens hozzátartozójuk ápolásához. A pénteki előadás témája a testmozgás volt, amelyről Surányi Éva gyógytornász beszélt.

Az előadás bevezetőjében elhangzott, a mozgás nagyon fontos a demenciában szenvedők számára, akik hajlamosak „bent ragadni” a lakásban, miután elvesztették tájékozódási képességüket és közlekedésbiztonságukat. A torna az ő esetükben, de a már kevésbé mozgásképesek esetében is számtalan jótékony hatással bír. Ilyen például a fizikai állapot szinten tartása, a figyelemfenntartás gyakorlása, a mozgás és a gondolkodás összekötése, de ide tartozik az együttműködés gyakorlása és a kötődés kialakítása is azzal a személlyel, aki ápolja a beteget. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen a demens ember ebben a személyben bízik leginkább.

A gyógytornásztól (b) kérdezni is lehetett az előadás végén fotó: Pesti Tamás

A gyógytornász alaposan körbejárta a témát onnantól kezdve, hogy az egyéni vagy a csoportos torna előnyösebb, azon keresztül, hogy milyen környezetet és körülményeket érdemes kialakítani a tornához, vagy hogy milyen balesetveszélyes helyzetek állhatnak elő a testmozgás közben, egészen addig, milyen gyakorlatokat érdemes végezni.

 

Az egyórás előadás végén a résztvevők kérdezhettek, majd együtt tornázhattak Surányi Évával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában