Itt élned, halnod kell

2018.01.22. 12:00

Az 1. Magyar Királyi Huszárhadosztály katonáira emlékeztek

A Vértes Erdő Zrt. által 2013-ban állított emlékműnél tartottak megemlékezést szombaton délelőtt.

Borsányi Bea

Kozma

A Vérteskozmára vezető út mentén található emlékművet az 1945. január 20-31. között a Vértes hegység területén harcoló Magyar Királyi 1. Huszárhadosztály tisztjeinek és katonáinak emlékére állították. Minden év januárjában eljönnek ide a környező településekről, hogy fejet hajtsanak a katonák előtt, miközben saját felmenőikről is megemlékeznek, akik átélték a háború viharait, veszteségeit Gánton, Csákváron, Vérteskozmán és Kőhányáspusztán.

A huszárhadosztály katonái a Konrád III hadművelet keretében kerültek bevetésre 1945-ben. A hadművelet célja: elérni a Dunát keleti irányban, hogy a Balaton és a Vértes között elhelyezkedő szovjet csapatokat elvágják, majd észak felé fordulva áttörjenek Budapest felé, hogy a budapesti védőkkel a kapcsolatot újra megteremthessék. A Konrád III hadművelet végül elbukott, a huszárhadosztályból alig néhány tiszt és katona élte túl a harcokat.

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke is helyezett el koszorút fotó: Nagy Norbert

A szombati megemlékezésen elsőként Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet, aki kiemelte: az emlékmű jó példája annak, hogy ma már szabadon és méltón emlékezhetünk azokra, akik életüket adták a hazáért. Illés Szabolcs, Csákvár polgármestere azzal kezdte emlékező sorait, hogy a magyar földnek szinte nincs olyan röge, amelyet ne áztatott volna vér hazánk hosszú és vérzivataros történelme során. Spergelné Rádl Ibolya, Gánt polgármestere pedig a háborút követő kitelepítésekről is megemlékezett. Az elhunytakért Ugrits Tamás, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöki titkára mondott imát. A megemlékezés koszorúzással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában