Aki, amit talál azé?

2017.12.05. 14:00

Tanácstalanul a megtalált tárgy felett: mégis mit vihetünk, hova?

Egy elhagyott telefon, kulcscsomó vagy irat sok bosszúságot tud okozni a (néhai) tulajdonosnak – és annak is, aki megtalálja. Mégis megéri jót cselekedni.

Szanyi-Nagy Judit

jhh

Egy Sárkeresztesen talált mobiltelefont hozott be olvasónk, Kálmán János az elmúlt napokban a szerkesztőségbe. Egyúttal azt is vázolta, milyen utat járt be idáig a készülékkel. Mint elmondta: kollégája segítségével leemelte a nyomógombos telefon hátlapját, így látta, hogy a SIM-kártya alapján a mobil melyik szolgáltatóhoz tartozik. Mivel a telefon ki volt kapcsolva, első körben a szolgáltató székesfehérvári üzletében dolgozó szakemberekhez fordult, hogy a kártya segítségével – szolgáltatói részről – értesíteni tudják a tulajdonost. Azonban a dolgozók az önkormányzathoz küldték a megtalálót, hogy adja le a készüléket a jegyzőnél, valamint a talált tárgyak osztályán.

Miért nem tud segíteni a szolgáltató?

- Az említett esetben az üzlet a talált eszközök visszajuttatására vonatkozó szabályozásnak megfelelően járt el, amely úgy szól: a találó köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételére jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni – válaszolta megkeresésünkre Zsadon Sára, a szolgáltató PR-szakértője.

- Ügyfeleink személyes adataira kiemelt figyelmet fordítunk, tiszteletben tartjuk, védjük, és a törvényi szabályozásoknak megfelelően kezeljük azokat. Az említetthez hasonló esetekben az önkormányzat írásban jelezheti a szolgáltató felé, ha leadtak náluk egy talált készüléket, és az általa megadott adatok (a készülék típusa, IMEI szám, ICC, azaz a SIM-kártya száma) alapján kiértesítjük az ügyfelet arról, hogy mely önkormányzatnál, milyen címen veheti át a talált tárgyat, valamint hogy ehhez a helyszínen igazolnia szükséges a személyazonosságát és a tulajdonjogát – mondta a szakértő.

Kálmán János a szolgáltatóhoz és a székesfehérvári hivatalba is ellátogatott – sajnos hiába Fotó: SZNJ

Hogyan működik a gyakorlatban?

- A találó köteles a tárgyat a találástól számított nyolc napon belül a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni – erősítette meg a szabályt Werger Éva, a fehérvári igazgatási iroda vezetője is.

- Talált dolog lehet bármilyen tárgy, irat, akár készpénz is, ami feltehetően más tulajdonában áll, s az elveszett. A talált dolog átadásáról jegyzőkönyvet vesznek fel az ügyfélszolgálaton, amelyben a találó köteles arról nyilatkozni, hogy igényt tart-e a dolog tulajdonjogára. A találó erről az igénybejelentésről igazolást kap – részletezi Werger Éva.

A talált dolog átvétele

- Ha megállapították, hogy ki a dolog átvételére jogosult személy (a tulajdonos), akkor az ügyfélszolgálat munkatársai a tárgyat kötelesek a jogosultnak késedelem nélkül átadni. Ha az átvételre jogosult személye (a tulajdonos) nem megállapítható, a dolgot az ügyfélszolgálaton három hónapig kell megőrizni. Ha a három hónap alatt a jogosult nem jelentkezik – s a találó az átadáskor igényt tartott a talált dolog tulajdonjogára -, akkor azt a találónak ki kell adni – magyarázza az irodavezető, hozzátéve: ha a jogosult a dologért nem jelentkezett három hónap alatt, s a találó nem tartott igényt a dolog tulajdonjogára, akkor a talált dolgot értékesíteni kell.

Speciális helyek, helyzetek

- A közönség számára nyitva álló épületben, helyiségben, vagy a tömegközlekedési eszközön talált dolgot a megtaláló az üzemeltető alkalmazottjának köteles késedelem nélkül átadni. Az ilyen dolog tulajdonjogára a találó nem tarthat igényt. Ilyen esetben az üzemeltetőnek kell megállapítania, ki lehet a tulajdonos, s értesítenie őt arról, hogy a talált dolgot átveheti – mondja a szakértő.

- Ha a tulajdonos személye nem megállapítható, az üzemeltető a dolgot 3 hónapig őrzi, vagy ha arra nincsen lehetősége, köteles leadni azt a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán. Ha a jogosult (tulajdonos) a talált dolog értékesítése előtt jelentkezik, a dolgot ki kell adni neki; ha az értékesítés után jelentkezik, akkor az értékesítésből befolyt összeget kell neki kifizetni – mondja Werger Éva.

Elveszített tulajdonjog

- A tulajdonos elveszti a dolog tulajdonjogára vagy az értékesítésből befolyt összegre vonatkozó igényét, ha a találástól számított egy éven belül nem jelentkezik. Ha a tulajdonos nem jelentkezett a dologért és a találó sem szerzett tulajdonjogot, mert a leadáskor arra nem tartott igényt, a tárgy értékesítéséből befolyt összeg az államot illeti meg – teszi hozzá az irodavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában