Beszkidek hegységben

2017.12.22. 10:00

Hóból csodaszarvast faragtak a fehérváriak

Mi mindent rejthet egy-egy hatalmas jégtömb? A cseh Beszkidek hegység völgyében hét csapat jégszobrászai faragták ki alkotásaikat a jég fogságából. Perényi László alkotó és csapata Székesfehérvárt képviselte az eseményen.

FMH

j

Rosnov pod Radhostem festői díszleteket biztosított a huszadik alkalommal megrendezett hó- és jégszobrász szimpóziumhoz. A december 12-16-ig tartó esemény megálmodója és házigazdája Mirolav Hrabal és felesége. Az „Ice Kingdom 2017” elnevezésű szimpóziumon szlovák, lengyel, német, magyar és cseh csapatok dolgoztak a jéggel négy napon át, hogy aztán december 16-án egy nemzetközi kiállításon mutassák meg a nagyközönségnek a jégből kiszabadított műveket.

Perényi László a csodaszarvas „faragása” közben: nem volt egyszerű a kétméteres hótömbbel dolgozni

A magyar csapat részvételét Székesfehérvár városa támogatta. A magyar alkotók a havat választották alapanyagul, Perényi László egy ősi motívumot használt fel, a kétméter magas hótömb két nap után csodaszarvassá lényegült.

Kétnapos munka után készült el a fehérvári csapat alkotása Fotó: NN

A motívum kiválasztásában fontos szerepe volt, hogy a csapat a csillagászati tél kezdetét szerette volna megjeleníteni, jelképül az örök megújulás, újjászületés szimbólumát választották: a szarvast, amely az évenként lehullatott és újranövesztett agancsa révén egyetemes jelkép. A regölések alapján a csodaszarvas a téli napforduló égboltjának jelképe, szarvai közt a Nap, majd az azt helyettesítő gyertyák az újjászülető fényt jelképezik, egyben a hosszú életet, a halhatatlanságot szimbolizálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában