emlékév

2017.12.19. 09:00

Hazatérhet Mátyás király pajzsa?

Mátyás király emlékévet hirdetett minap 2018-ra a nemzetpolitikai államtitkárság. Ez különös jelentőséget adhat egy évekkel korábbi fehérvári civil kezdeményezésnek.

TT

pajzs

A Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódóan számos közös rendezvényt, konferenciát tart majd, kiállítást, illetve a fiataloknak történelmi versenyeket is szerveznek. Az eseménysorozatot bejelentő államtitkár, Potápi Árpád János az emlékévvel összefüggésben kiemelte a magyar identitás szorosabbra fűzését. Az országos események sorában annyi már tudható, hogy márciusban Székesfehérváron koronázási misét tartanak. Kaszás István magánemberként és egyesületi elnökként is évek óta próbálkozik azzal, hogy Mátyás király Székesfehérvárról elszármazott pajzsát Párizsból visszajuttassa a városba. A kezdeti lépésekről 2013-ban írt a Fejér Megyei Hírlap is.

- Szándékunkat az évek során az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külügyminisztérium, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, Székesfehérvár polgármestere, Budapest főpolgármestere, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Honvédelmi Minisztérium is támogatásra méltónak találta. Dolgozunk egy, a magyar-francia történelmi kapcsolatokat bemutató kétnyelvű kiadvány létrehozásán is – számolt be a fejleményekről Kaszás István.

- Kérésünkre a Szent István Király Múzeum munkatársa, Reich Szabina készített egy történelmi összefoglalót Székesfehérvár és a középkori francia királyság kapcsolatáról, ugyancsak van előrelépés újkori történelmi kapcsolataink bemutatása terén is. A Trianon Szemle legutóbbi 3-4. számában megkeresésünkre Stockné Horváth Mária cikket jelentetett meg arról, hogy magyar parlamenti képviselők 1871-ben miként tiltakoztak Franciaország, akkor még csak tervezett területi megcsonkítása ellen. Többek között itthon tiltakozó aláírásokat gyűjtöttek ezrével, mely nemhogy Franciaországban, de itthon sem közismert tény. A pajzs hazahozatalának támogatói körét igyekeznek tovább bővíteni. Mátyás szülővárosából, Kolozsvárról is kaptak biztatást.

A pajzs hazahozatalának támogatói körét igyekeznek bővíteni

- Örvendetes, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum lehetővé tette egyesületünk, a Fehérvári Polgári Védegyletnek, hogy a pajzs franciák által ajándékozott másolatát kikölcsönözzük. Helyszínként Kolozsvárra, Pozsonyra és Székesfehérvárra gondoltunk. Kolozsvár fogadókész, sőt, jövő év nyarán az ottani magyar napokon szinte biztos már a pajzsmásolat bemutatása. Pozsony keményebb diónak látszik, a harmadik helyszín Székesfehérvár lenne. A nemzetpolitikai államtitkárság csak a napokban jelentette be, hogy 2018-ra Mátyás király emlékévet hirdetett meg. Ez a hír örömteli. Nem kellene, hogy itt legyen akkor a pajzsmásolat? Ma még a másolat, a jövőben talán már az eredeti.

AZ EREKLYE ÚTJA

Mátyás királyt a székesfehérvári bazilikában koronázták meg, s ott is temették el bécsi halála után, 1490. április 6-án. Szarkofágját pajzs díszítette, amelyet a török megszállás elől sikerült előbb Sopronba, majd Bécsbe menekíteni, ahol a Burg fegyvertárába került. Amikor Napóleon 1805-ben elfoglalta a császári fővárost, a sereg a magyarok ereklyéjét magával vitte Párizsba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában