A vád: szexuális erőszak

2017.12.04. 20:40

Bíróság előtt a bicskei gyermekotthon gyerekeket molesztáló volt igazgatója

Gyerekek voltak a sértettek, áldozatok. A két vádlott az erkölcsi, érzelmi fejlődésüket veszélyezette.

Szabó Zoltán

b

A Székesfehérvári Törvényszéken hétfőn megkezdődött a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatója és egyben az ott elhelyezett kiskorú gyermekek gyámja, V. János és K. Béla, egykori gyermek- és ifjúságvédelmi asszisztens és növendékügyi előadó büntetőügyének tárgyalása. Az előzményekről annak idején lapunk is beszámolt. Hétfőn felolvasták a vádiratot, és megkezdődött a bizonyítási eljárás.

Az ügyet Morócz Emil bíró tárgyalja, aki az elején közölte: a vádirat ismertetése nyilvános, az azt követő bizonyítási eljárás azonban zárt tárgyaláson történik. Egészen a perbeszédekig így lesz, amelyek ismét a nyilvánosság előtt történnek majd, és nyilvános lesz az ítélethirdetés. A tárgyalás előtt az első rendű vádlott, V. János nem válaszolt az újságírói kérdésekre és ügyvédje sem nyilatkozott.

A tárgyalásra vezették az otthon volt igazgatóját Fotó: Nagy Norbert

A vádat Sike Alexandra ügyész ismertette. Elmondta, hogy az első rendű vádlott 1990-től 26 évig volt a bicskei otthon igazgatója és az ott elhelyezett kiskorúak gyámja. Ott volt a szolgálati lakása is, ahova a gyerekek bejárhattak, megbeszélhették ügyes-bajos dolgaikat. a volt igazgató azonban az alá-fölérendeltségi viszonyt, a gyerekek kiszolgáltatottságát, bizalmát kihasználva visszaélt helyzetével, és szexuális tettekre vette rá őket. Az ügyész tíz esetet és egyben tíz gyermek történetét sorolta a vádpontok közül. A sértettek kisgyerek korban kerültek az otthonba, és többen apjuknak tekintették az igazgatót, apapótlékot láttak benne. Ő, kihasználva ezt, a lakásába hívta őket, különböző módszerekkel próbálta meg rávenni őket, hogy kielégítsék nemi vágyát. Előfordult az is, hogy a számítógépen pornófilmet néztek. Kisebb-nagyobb ajándékokat, gyakran pénzt adott nekik viszonzásképp és a hallgatás fejében. A fiatal fiúk közül többen még nem töltötték be a 12. életévüket, és olyan is volt, akivel öt, hat vagy nyolc évig is tartott ez a kapcsolat. Az ügyész kiemelte, hogy a férfi súlyosan megszegte a feladatából eredő kötelezettségét, és veszélyeztette a gyerekek erkölcsi és érzelmi fejlődését. Egyebek között a nevelése alatt álló, 12 évét be nem töltött kiskorú sérelmére folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és visszaélés bűntettével, kiskorú veszélyeztetésével és szeméremsértés vétségével vádolják.

A tárgyalás a vádirat nyilvános ismertetésével kezdődött, a bizonyítási eljárás zárt lesz Fotó: Nagy N.

K. Béla 2015 augusztusától 2016 márciusáig dolgozott az intézményben. Nála négy esetet sorolt fel a vád képviselője, amelyekben, visszaélve helyzetével, szexuális bűncselekményt követett el a fiatalok sérelmére. Szexuális visszaéléssel, kiskorú veszélyeztetésével vádolják. Az ügyész mindkettejük esetében végrehajtandó szabadságvesztést, közügyektől és foglalkozástól eltiltást indítványozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában