Hírek

2016.10.06. 11:52

Szexuális játékokra vette rá állításuk szerint a fiúkat a bicskei gyermekotthon igazgatója (frissítve)

Bicske – Miután egy társuk vonat elé vetette magát, kitálaltak az igazgatóról az otthon volt lakói.

S. Töttő Rita

„Szeptember elején egy gyermekotthonos fiú a vonat elé vetette magát Bicskén – másnap egy barátja bement a rendőrségre és feljelentést tett szexuális zaklatás miatt" – robbant a hír az RTL klub Házon kívül című műsora nyomán, amely szerint a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatója évtizedek óta szexuálisan zaklat a gyermekotthonban élő, kiszolgáltatott helyzetben lévő fiúkat.

Az egyik fiú, Julián nyilatkozott úgy az igazgatóról, hogy az bizalmat ébreszt, segítőkész és odafigyel az elesett, önértékelési problémákkal küzdő gyerekekre. Bekerülése után sokféle történetet hallott már Julián az igazgatóról a többiektől, amit nem akart először elhinni. Ám amikor 13 éves lett, behívta az irodájába és kulcsra zárta az ajtót. „Ez bennem nagy félelmet keltett" – mondta a fiú a riportban. A nyilatkozat szerint a találkozóból simogatás lett, a végén pedig meg kellett tennie, amit az igazgató kért. Később, a fiú szerint rendszeressé vált, hogy különféle anyagi támogatást nyújtott a gyermekotthon igazgatója, cserébe pedig különféle szexuális cselekedetekre vette rá a fiatal gyereket.

A nyilatkozó, ahogy egy másik fiú, Levente is, komoly vádakat fogalmazott meg az igazgató kapcsán, aki egyébként Bicskén korábban is, most is jelentős tisztségeket tölt be: 2000-ben Bicske díszpolgára lett, volt a város szociális és egészségügyi bizottságának elnöke, tagja a Bicskei Barátok Egyesületének, a Mentsvár Gyermekvédelmi Alapítvány vezetője, most augusztusban pedig megkapta a Magyar bronz Érdemkereszt állami kitüntetést. Tavaly 272 millió forintnyi pályázati pénz jutott a gyermekotthon angol parkjának felújítására, akkor az igazgató több évnyi visszavonult munkálkodás után állt ismét sajtónyilvánosság elé.

Fotó: Koppán Viktor

Sokáig ugyanis elérhetetlen volt, körülbelül 5 évvel ezelőtt ugyanis egy másik hasonló ügy árnyékolta be a gyermekotthon életét. Több munkatársa fogott gyanút az igazgatói irodában történtekről a gyerekek elmondásai alapján - az ügyeket jelezték a fenntartónak, az ombudsmannak, majd pedig rendőrségi nyomozás is folyt. A nyomozások során nem sikerült felhasználható tanúvallomást találni, a tévériportban megszólaló volt munkatársak szerint ugyanis mindenki visszavonta azokat. A bicskei kapitányság a nyomozást lezárta, nem találtak megalapozott gyanút.

A feol.hu megkereste az ügyben a rendőrséget, amely, információink szerint foglalkozik a mostani üggyel is. Emellett kérdéseinkkel, valamint e cikk elküldésével felkerestük az otthon fenntartóját, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot. Arra szeretnénk többek közt választ kapni, hogy a jelenlegi ügyben folytatnak-e belső vizsgálatot. Az érintettet, az otthon igazgatóját is megkerestük, kértük, hogy vázolja álláspontját a nyilatkozatokkal, illetve a neki is elküldött cikkünkkel kapcsolatosan. A válaszokat még várjuk.

FRISS: Nem sokkal megkeresésünk és a kirobbant hír után a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság eljuttatta szerkesztőségünkhöz nyilatkozatát, amely szerint a fenntartó, azaz a főigazgatóság azonnal felfüggesztette az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el és feljelentést tett a rendőrségen, miután a gyermekvédelmi gyám jelzése által - szeptember 23-án - tudomást szerzett a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanúról.

Nyilatkozatukban ez áll: „Bármilyen a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmény elfogadhatatlan.  A gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság  mindent megtesz annak érdekében, hogy az ilyen eseteket feltárja, megelőzze és a zaklatókat bíróság elé állítsa. A gyermekvédelmi rendszer szigorításának köszönhetően 2014 óta a gyermekvédelmi gyámok olyan független szakemberek, akik azonnal intézkedhetnek a gyermekek érdekeit figyelembe véve, emellett a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését. A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények  szigorú büntetését  segíti, hogy a  kormány kiemelten megszigorította az ilyen bűncselekmények büntetését a 2013-ban életbe lépett új Büntető Törvénykönyvben. Ugyancsak a gyermekek érdekét szolgálja az a kormányzati törekvés, hogy a gyerekek ne tömeges, állami intézményekben legyenek elhelyezve, hanem minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz illetve  családiasabb körülmények közé kerüljenek, így ez év végére pedig a 12 év alatti gyerekek több mint 90 százaléka nevelőszülőknél lesz elhelyezve és 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében az intézmények megújítása és kiváltása.  Emellett hamarosan a parlament elé kerül a gyermekvédelmi törvény módosítása, amely reményeink szerint még nagyobb védelmet ad a gyermekeknek.”

Az ügyben a DK is megszólalt, alelnökük, Vadai Ágnes így fogalmazott nyilatkozatában: „Szűk egy hónappal ezelőtt derült ki, hogy egy budapesti gyermekotthonban a nevelők évek óta szexre kényszeríthették és megerőszakolhatták a gyermekeket. A DK akkor - szeptember 8-án – azt követelte, hogy ne csak az érintett nevelőotthont, hanem az ország összes ilyen intézményét világítsák át, hiszen rengeteg olyan szexuális bűncselekmény történhet a gyermekotthonokban, amelyekről az áldozatok nem mernek beszélni, így azokat titok övezi. A DK e pártpolitikán felül álló kérdésben minden támogatását megadta volna az országos átvilágítás megtervezéséhez, a javaslat azonban a Fidesznél süket fülekre talált. Eltelt egy hónap és újabb eset került napvilágra: most a bicskei gyermekotthon vezetőjéről derült ki, hogy évek óta molesztálhatja a gyermekeket. Ha a kormány egy hónappal ezelőtt megkezdte volna az intézmények átvilágítását, akkor minden bizonnyal számos esetet előzhetett volna meg országosan, hiszen az egyik áldozat szerint Bicskén is „nyílt titok volt az otthonban, hogy János bácsi szereti a fiatal fiúkat”. A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy az Orbán-kormány a tétlenséggel szexuális bűnözőknek falaz és magyar gyermekek megerőszakolásához asszisztál. A DK szerint a kormánynak el kell engednie a szexuális bűnözők kezét, és azonnal meg kell kezdenie a gyermek- és nevelőotthonok rendszerszintű átvilágítását!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!