Titkuk a derű

2017.12.12. 13:00

Bakonykútinak kiegyensúlyozott a demográfiája

A megye legkisebb falujának nyugalma, az erdők nyújtotta felfedeznivaló, a vadregényes táj a lakosság lelkiállapotára is bizonyíthatóan jó hatással van.

d

A jelenleg lesújtó magyar demográfiai helyzetért Fejér megyében egy falu biztosan nem felelős: Bakonykúti. Elgondolkodtató, vajon a hely kiegyensúlyozottsága, békéje a Bakony közelségének, az egyedülálló természeti környezetnek vagy a lakosság szeretetének, gondoskodásának, optimizmusának köszönhető. Talán mindegyiket érdemes méltatni, hiszen megyénk legkisebb települése a születések növekvő számával büszkélkedhet.

Néhány évvel ezelőtt még alig volt kisgyerek a faluban, ma már 22 fő az állandó lakosként bejelentett 14 éven aluli. Az ezredfordulón, 2000-ben csupán 104 főt regisztráltak, ma 148 az állandó lakosok száma Bakonykútiban – tájékoztatta lapunkat Marics József polgármester. Az itt élők ráadásul nemcsak aludni járnak haza a kis zsákfaluba, hanem aktívan tevékenykednek a helyi rendezvények alkalmával is. Mint megtudtuk, az idei Mikulás-ünnepség meghirdetésekor rekordszámú, 25 fő 14 év alatti gyerek jelezte a műsoron való részvételét, okkal következtethetünk tehát arra, hogy mennyire átalakult a szellemiség az elmúlt évtizedekéhez képest.

Jellemzően Székesfehérvárról érkeznek betelepülők Bakonykútiba – tette hozzá Marics József. A közösségi élet remek, a lakosság nyitott és érdeklődik a helyi rendezvények iránt. Lovasidomár, filmrendező, operaénekes, számos híresség vonulhat vissza a Kelet-Bakony hegyei mögé Kútiba települve.

Mikulás-ünnepség meghirdetésekor rekordszámú kisgyermek jelezte részvételi szándékát Fotó: NN

A demográfiai jelentésre visszatérve, tavaly négy kisbaba született, idén kettő. Habár kis költségvetésű a település, ez mégsem akadály abban, hogy az újszülöttek családjának az önkormányzat minden esetben születési támogatást biztosítson, ezt szociális rendeletben rögzítették is. Mint kiderült, sikeres pályázatnak köszönhetően hamarosan többfunkciós közösségi teret alakítanak ki az egykori kocsma és bolt épületéből. A polgármester szerint olyan hely kialakítása a cél, amelyet a kismamák, a nyugdíjasok, a faluban létrejött baráti közösségek tudnak majd használni, de a kézműves portékák bemutatására is alkalmas lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában