felszentelték

2017.12.17. 14:37

Restaurálták az orgonát, felújították a gyülekezeti házat

Kétszeresen is ünnepi alkalom volt a szombati istentisztelet a bakonycsernyei evangélikus gyülekezet számára.

B. Kiss László

Fotó: Koppán Viktor

Ekkor szentelte fel ugyanis a templom restaurált orgonáját és a felújított gyülekezeti házat Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke. A bakonycsernyei evangélikusok szorgalmas munkával ünnepelték a reformáció 500. évfordulóját, s ennek a munkának a gyümölcse az egyaránt muzeálisnak számító hangszer és épület megújulása. Az orgona egyébként, mint azt Szarka István esperestől, a gyülekezet lelkipásztorától megtudtuk, 150 esztendős. A Mária Terézia türelmi rendeletét követően, 1785-1786-ban épített templomban korábban is volt orgona, de a régi hangszer 1862-ben elpusztult egy tűzvészben, melynek hatására még a harangok is megolvadtak.

Fotó: Koppán Viktor

Az orgona az elmúlt 150 évben ugyan többször volt reparálva, ám nem mindig szakszerűen. A mostani restaurálás összesen 3,7 millió forintba került, a pénz nagyobb részét közadakozásból teremtették elő.

A bakonycsernyei evangélikus gyülekezeti ház is megvan vagy kétszáz éves. A mostani részleges felújítás, illetve energetikai korszerűsítés során az épület egyik, megsüllyedt sarkát is stabilizálni kellett. Ezt egy modern, ám költséges technológiával sikerült megoldani – tudtuk meg Szarka Istvántól. A felújítás során rengeteg munkát végeztek el a hívek társadalmi munkában, az építkezésben több mint nyolcvan önkéntes vett részt. Szigetelték az épület aljzatát, s a nagyterem egy része alá – a kisgyermekekre gondolva – padlófűtés került. Megoldották a mennyezet hőszigetelését is, a fűtésről pedig már kondenzációs kazán gondoskodik. Az új, ledes világításnak köszönhetően mindig nappali világosság van az épületben, így az idősebbeknek sem jelent gondot az énekeskönyv kisilabizálása.

Fotó: Koppán Viktor

Az egyik teremben levéltárat alakítottak ki, ahol több más evangélikus gyülekezet iratanyaga, dokumentumai is szakszerű elhelyezést nyertek.

A mintegy 14 milliós beruházást – még december elsején – szeretetvacsorával is megünnepelték, ahol a legszorgosabb önkéntesek oklevet kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában