Advent

2017.12.17. 15:30

A bátorság hete: az öröm fénye

Az első adventi koszorút 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el

R. Szolga Réka

A lila a bűnbánat színe, a rózsaszín az örömé

Fotó: Pesti Tamás

Egy felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Mint ismert, az adventi koszorú fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertya díszít. A gyertyák színe a katolikusok szerint a bűnbánat színét jelképező lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín, mert a hagyományok szerint ez az öröm napja. Ekkor kiemelt figyelmet szentelünk Szűz Máriának, Jézus édesanyjának. Az Újtestamentumban a Példabeszédek könyvében ez áll: „A hosszú várakozás beteggé teszi a szívet, de a beteljesült kívánság az élet fája.” Azaz a várakozás során a hétköznapokban különféle próbatételekkel szembesülünk. Életünk során gyakran tapasztalhattuk, hogy karácsony estéig, a ránk hulló hosszú sötétségben nehezednek a feladatok, feszültebbek a találkozások, időnként növekszik a nyomás. Jó hír, hogy a rózsaszín gyertya fellobbanásával az adventi időszak második szakasza kezdődik meg, amely enyhülést hozhat. Katolikus források szerint Isten a bátorságunkat teszi próbára a harmadik héten. A Szentírásban olvasható kísértésben világi hatalmat és világi dicsőséget ígérnek Krisztusnak, ha ő leborulva imádja a kísértőt.

Számtalanszor tapasztaljuk, hogy sok ember áldozza fel a lelkét a kísértéseknek, hogy cserébe világi hatalmat és dicsőséget kapjon.

Habár nehéz kiszakadni ebből a földi, anyagi és érdekvilágból, a keresztény egyház úgy tartja, ilyen kísértések esetén az a legbiztosabb, ha Krisztust szólítjuk, aki a harmadik kísértés legyőzésekor így szólt: „Távozz tőlem, Sátán, mert meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!”

A lila a bűnbánat színe, a rózsaszín az örömé
Fotós: Pesti Tamás

A lélekjelenlétünket teszik próbára. Képesek vagyunk-e advent harmadik hetében mentesülni a külső befolyásoktól, és önállóan leküzdeni minden akadályt kellő bátorsággal? Az igazságosság, a mértékletesség után a bátorság hetében lobbanjon fel az adventi koszorú egyetlen rózsaszín gyertyája, az örömé, a másik két lila gyertya mellett. Vallási szempontból az advent a hívő ember lelki felkészülése Jézus eljövetelére, arra, hogy a lehető legközelebb kerüljön Istenhez: testi és lelki megtisztulás, lélekerősítő időszak lehet ez mindannyiunk számára, ha hagyjuk. Már csak egy hetet kell aludni, hogy felgyúljanak a karácsony este fényei!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában