Kötetlen alkalom

2017.11.25. 10:00

A gyermekvédelmi napon mindennapi környezetükben látogathatják meg a gondozottakat

A gyerekek vendéglátóként, a szakma szemlélőként volt jelen az otthonokban, ahol bepillanthattak a gondozottak hétköznapjaiba.

Szanyi-Nagy Judit, R. Szolga Réka

Új gyermekotthon nyílt a közelmúltban Székesfehérváron

Forrás: FMH archív

A velencei gyermekotthonba főként a gyermekek osztályfőnökei látogattak el, valamint az iskolaigazgató és a kollégiumvezető – tudtuk meg Aschermann Gabriella intézményvezetőtől. Mint elmondta: mindenki pozitív élménnyel távozott, hiszen a legtöbben a 2016. december előtti állapotot ismerték. Azóta szépült a gyermekotthon kinézete, és a gyermekek zömében már külön szobákban vannak elhelyezve. De jelentős változás az is, hogy idén júniustól egy gyógypedagógust is alkalmaznak a gyermekotthonon belül, Sipos-Dávid Beáta személyében.

A gyermekvédelmi nap célja elsősorban a szakmai egyeztetés, amely ezúttal nem hivatalos, hanem sokkal kötetlenebb keretek között történhet – tájékoztatta lapunkat Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója. Kérdésünkre elmondta, hogy ezen a napon a velencei és a martonvásári gyermekotthonba látogat el személyesen, hiszen korábban a gyerekek hívták rendezvényeikre. Mint megtudtuk, ezen a napon az iskolák, önkormányzatok, civil szervezetek, felekezetek képviselői, továbbá a védőnők betekinthetnek az otthonok mindennapjaiba. Ahogy a velencei példa mutatja, nem ritka, tette hozzá, hogy a gyermekek osztályfőnökei is ellátogatnak az eseményre, hiszen az intézményhez tartozó más szakmai szakterületekről érkező kollégákkal tudnak tapasztalatokat cserélni, tanácsokat kérni. Az érdeklődők saját szemükkel győzödhetnek meg arról, milyen körülmények között élnek a gyerekek, akiket ezen a napon általában kikérnek az iskolából, ugyanis vendéglátóként vannak jelen. A vendégvárást sürgés-forgás, süteménysütés előzi meg. Kézműves programok, ügyeskedés, karácsonyi díszkészítés, változatos programok zajlanak az intézményekben ilyenkor.

Új gyermekotthon nyílt a közelmúltban Székesfehérváron
Forrás: FMH archív

- Kiváló együttműködési pont a gyermekvédelmi nap, más aspektusból tudunk konzultálni, sőt újabb támogatók megjelenése sem kizárt – fejtette ki. – Mindig kiértékeljük az eseményeket, és a tapasztalatunk az, hogy szükségünk van az ilyen alkalomra, amely nem egy szigorúan vett szakmai egyeztetés. A tizennégy lakásotthonból a velencei és a martonvásári más, mint a többi. Valójában mindegyik intézményünk rendelkezik a maga erősségeivel.

Így például Dégen sokszínű a programkínálat, és nagyon jók a csapatépítésben, kalandtúrák szervezésében. Velencére a sportosabb programok jellemzőek, de valójában minden intézményünk kialakította saját arculatát, amellett, hogy szakmailag egységben működnek.

Évről évre több az érdeklődő a gyermekvédelmi napon, folytatta, de nem a civilek, hanem elsősorban a szakmabeliek részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában