közösségi program

2017.11.22. 14:00

A kereskedők hoznák helyzetbe a Távirda utcát

Volt, aki bezárt, de a többség kitart, sőt: mint mondják, programokkal lehetne fellendíteni az utca forgalmát.

Kocsis Noémi

A Távírda utcát még a munkagépek és a teherautók uralják

Fotó: Koppán Viktor

Betlehem, jégszobor, utcazenészek, forralt borozás – csak néhány ötlet a Távirda utca lehetséges közösségi programjaira, melyeket az itt működő kereskedelmi egységek tulajdonosai továbbítottak a városvezetésnek. Mint mondják, helyzetbe kellene hozni újra a város egykori patinás bevásárlóutcáját, amelyet ma még a munkagépek uralnak.

A Távírda utca nyáron kezdődött rekonstrukciója során víziközműcserét, közvilágítás-megújítást, parkolókialakítást, burkolat-helyreállítást ígért a kivitelező, mintegy hat hónap leforgása alatt. A július közepi munkakezdéskor a határidőt jelző tábla még 2018. januári átadást ígért, a hírek szerint ezt sikerült előrébb hozni, mivel a kivitelezés során kiderült: mégsem kell jelentősen hozzányúlni az itt húzódó régi, de jobb állapotban lévő csapadékvíz-vezetékekhez, egyszerűbb és gyorsabb módszerrel is felújíthatóak. Így a jövő évi átadási határidő 2017 decemberére módosult, amelynek minden bizonnyal nagyon örülnek a környékbeli üzletek tulajdonosai és dolgozói.

A Távirda utcát még a munkagépek és a teherautók uralják
Fotós: Koppán Viktor

- Már reggeltől dübörögnek itt a munkagépek, a vendégem alatt meg táncot jár a szék, elég zavaró. Az utca nagyjából úgy néz ki, mintha tájfun járt volna erre, s még mindig sok autós hajt be, mivel a felújítás alatt ingyenes a parkolás a járda mellett. Így viszont napjában többször is ki kell hívni a rendőrséget, hogy vitessék el a gépeket akadályozó autókat. Az a tudat segít elviselni a kellemetlenségeket, hogy szép és megújult lesz az utca – foglalta össze az utóbbi hónapok történéseit egy itteni szépségszalonban dolgozó hölgy.

Nem mindenki tartott ki, több üzlet a Távirdán s feljebb, a kis Budai úti munkák alatt az utca folytatásában, a Károly Jánoson is bezárt, miután az elmaradt bevételt már nem tudták kompenzálni. A kereskedők zöme azonban kitart – mi mást tehetne: az ágazatban most jön az évi főszezon, amikor a felújításból eredő bevételkiesést némiképp kompenzálni lehet. Olyan is van, aki éppen a felújítás alatt akciózik, vállalva, hogy már a kisebb összegű vásárlás után is házhoz szállítja a terméket a vásárlónak, hiszen az csak akadályozva tudna bejutni érte. Az utcabeliek azonban összefogva többet is tennének a területért. Alakítottak egy csoportot a legnagyobb közösségi oldalon, ahol elindult az ötletelés. A terveket egy megbeszélés is követte a városházán a polgármesterrel, aki már az írásos megkeresésre is jelezte: egy ilyen hosszú ideig tartó és az érintetteknek sok problémát okozó komplex felújítás után kifejezetten jónak tart egy ilyen kezdeményezést.

A munka az utcában egyébként már a járdaépítésnél tart, előteljesítéssel várhatóan november legvégére befejezheti a kivitelező. A Fal közi szakaszig be lehet hajtani, de még mindig érvényes a kérés: magánjárművekkel behajtva, parkolva senki se akadályozza a folyamatos munkát! Az utcabeliek közben folyamatosan ötletelnek, egyeztetnek – mint az utcabeli kereskedők „szószólója”, Damniczki Balázs cukrászmester mondja, az esetleges rendezvények esetén a város azzal segít, hogy nem kér tőlük területfoglalási engedélyt. A hivatalos utcaátadást szívesen összekötnék egy helyi minifesztivállal, köztéri árusítással, fényekkel, zenével, teával. Az ötletbörzét nem egyszeri alkalomnak szánnák, mert szeretnék régi fényében látni a hajdani bevásárlóutcát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában