Kellenek az automata járművek

2017.11.17. 07:00

Vezető nélküli targoncákat készítenek Fehérváron

Még október 2-án indult az a projekt, amelyben egy vezető nélküli targoncaflotta elkészítését célozzák meg a résztvevők.

Szanyi-Nagy Judit

A sajtótájékoztatón kiderült: a Pázmány, a BME, a miskolci és az Óbudai Egyetem vesznek részt a projektben Fotó: Fehér Gábor

A részletekről tegnap egy sajtótájékoztató keretében számoltak be az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A projekt során új technológiákat alkalmazó, vezető nélküli targoncák és a hozzá tartozó flotta irányítási rendszerének kidolgozását viszik véghez.

– Az egyik fejlesztés a gépi látáshoz kapcsolódik, ahhoz, hogy az eszközök navigációja az általuk látott információk alapján befolyásolható legyen. Az önvezető targoncák erőssége a megbízhatóság, a hatékonyság és az eredményesség – mondta Bertók Ákos Botond, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tudományos főmunkatársa, a projekt szakmai vezetője, aki egyben azt is kiemelte: ezek az eszközök nem a munkaerőt váltják ki, hanem a hiányt pótolják.

A sajtótájékoztatón kiderült: a Pázmány, a BME, a miskolci és az Óbudai Egyetem vesznek részt a projektben Fotó: Fehér Gábor

Mint azt a műszaki kar dékánja, Györök György elmondta: hallgatókat is bevonnak majd a kutatásba, akik a projekt során a szakmai vezető irányításával oldhatnak meg olyan feladatokat, mint a tesztelés vagy az útvonaloptimalizálás.

– Célunk, hogy 2020 végére letegyünk egy piacképes terméket – hangsúlyozta Szilassy László, az egyik magyar, ipari automatizálással is foglalkozó cég ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában