Nyitott párbeszéd

2017.11.27. 12:30

Nemzetközi műemlékvédelmi konferencia a Károlyi-kastélyban

Európai műemlékvédelmi tendenciák különös tekintettel a Kárpát-medencére címmel tartottak a hétvégén nemzetközi konferenciát a Károlyi-kastélyban.

V. Varga József

Művészettörténészek és műemlékvédelmi szakemberek tanácskoztak a méltó helyszínt nyújtó Károlyi-kastélyban

Fotó: Koppán Viktor Dávid

A nemzetközi műemlékvédelmi konferenciát a Pécsi Tudományegyetem Művészettörténet és Elmélet Tanszéke és Kutatócsoportja, valamint a Károlyi József Alapítvány szervezte, a két főrendező tisztét Raffay Endre művészettörténész és Angelica Károlyi, a kastély kulturális igazgatója töltötte be.

A konferencia nemcsak a műemlékvédelem, hanem a műemlékek aktuális problémáival is foglalkozni kívánt esettanulmányok bemutatásával – fejtette ki lapunknak szombat esti összegzésében Raffay Endre professzor.

Az esettanulmányok elsősorban a Kárpát-medencében található emlékek műemlékvédelmi problémáira fókuszáltak, amelyeket más európai példákkal is összevetettek. Így azok a műemlékvédelem intézményrendszereinek átalakulásaival, annak európai változataival éppúgy foglalkoztak, mint a különböző korú, és nemcsak az épített örökségbe tartozó műemlékek megőrzésének régi és újkeletű problémáival.

A kétnapos konferencián a gyakorlatközpontú esetek bemutatása mellett elméleti jellegű, nemcsak a jelenkori, de a múltbéli tapasztalatokat is szem előtt tartó előadásokra, valamint új kutatási módszerek és eredmények ismertetésére is sor került.

A konferenciát Gálik Gábor, a Miniszterelnökség főosztályvezetője nyitotta meg.

Művészettörténészek és műemlékvédelmi szakemberek tanácskoztak a méltó helyszínt nyújtó Károlyi-kastélyban
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Raffay Endre egy háromszöghöz hasonlította a műemlékvédelmet, melynek az élei egyrészt az államot, a kormányzatot (ha úgy tetszik: a politikát), másrészt a szakmát, a tudományt jelentik. És ne feledkezzünk meg a harmadik élről, komponensről sem, a laikus közönségről.

Amint Raffay Endre bevezető gondolatait, úgy zárszavát is a sokrétűség jellemezte, hiszen maguk a műemlékek is sokszínűek, illetve a műemlékvédelem kérdései, feladatai is igen szerteágazóak.

- Arra jutottunk – hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Raffay Endre -, hogy az egyedül követendő példa a nyitott párbeszéd lehet mind az állam, a kormányzat, mind a szakma, a tudomány részéről. Így juthatunk előrébb.

A professzor azt is elárulta végezetül, hogy a konferencia anyagából mielőbb teljes körű tanulmánykötet megjelentetését tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában