Több, mint szaktudás

2017.10.26. 20:04

Elkötelezett gyógyítók – Szoboravató és díjátadás a fehérvári kórház parkjában

SZÉKESFEHÉRVÁR Széles közönség előtt avatták fel Kossuth Zsuzsanna mellszobrát a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház parkjában.

Szanyi-Nagy Judit

A megyéhez kötődő Kossuth Zsuzsanna mellszobrát Csernavölgyi István főigazgató és Szabó Bakos Zoltánné ápolási igazgató leplezte le

Fotó: Pesti Tamás

Hazánk első főápolója, Kossuth Zsuzsanna kétszáz éve született. A jeles évforduló mellett az ápolónő szellemiségének megőrzése is célja a hotelszárnnyal szemközti parkban található szobornak.

- Az ápolás többről szól, mint puszta szaktudásról: szól az önzetlenségről, az együttérzés képességéről és néha az önfeláldozásról is. A gyógyítók segíteni akarnak, az embert nézik, hovatartozástól függetlenül – emelte ki Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója.

Az 1854 júniusában, 37 évesen elhunyt ápolónőről Brájer Éva alpolgármester beszédében, valamint Szabó Bakos Zoltánné ápolási igazgató egy előadás keretén belül emlékezett meg. Akaratereje mellett Kossuth Zsuzsanna munkásságát is méltatták, többek között a legelső katonakórházak megszervezése, valamint amiatt, mert felhívta a figyelmet a sebesült katonák ápolására.

A megyéhez kötődő Kossuth Zsuzsanna mellszobrát Csernavölgyi István főigazgató és Szabó Bakos Zoltánné ápolási igazgató leplezte le
Fotós: Pesti Tamás

A Nagy Edit szobrászművész által készített mellszobrot Csernavölgyi István és Szabó Bakos Zoltánné leplezte le. Az ünnepségen koszorút helyezett el Vargha Tamás, illetve Tessely Zoltán, Törő Gábor és Varga Gábor országgyűlési képviselők, Székesfehérvár önkormányzata nevében Brájer Éva alpolgármester és Östör Annamária tanácsnok. Koszorúztak még a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Humán Szolgáltató Intézet, az Egyesített Szociális Intézmény, az Országos Mentőszolgálat fehérvári mentőápolói, a kórház ápolói és a Magyar Ápolási Egyesület képviselői is.

Az ünnepség a kórház Romhányi Auditóriumában folytatódott, amely során kiváló ápoló díjat vehetett át Schlauszki Ferencné Katalin. A kitüntetett ápolónő 1991 óta az általános sebészeti osztály dolgozója, hosszú évek óta látja el a főnővér-helyettesi, részlegvezetői feladatokat. Mellette Sövényi Ferencné nyugalmazott ápolót, főnővért is köszöntötték.

A székesfehérvári kórház mintegy háromezer dolgozója közül ezúttal Schlauszki Ferencné Katalin többéves, áldozatos ápolónői munkáját ismerték el: kiváló ápoló díjat kapott
Fotós: Pesti Tamás

Csernavölgyi István az évente megválasztott tiszteletbeli ápolókról is szólt. A kórház épületére kitűzött fekete zászló egyikükért, Ozsvár Zsófia főorvosért, illetve szintén a közelmúltban elhunyt Czikajló Péter főorvos emlékére lobog. Mindketten több mint négy évtizeden át szolgálták az egészségügyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában