Történelem

2017.10.27. 08:30

Háromszoros volt a túlerő, a keresztények mégis győztek – Interjú Bagi Zoltánnal a sárréti csatáról

ISZKASZENTGYÖRGY A községben az idén is megemlékeztek az 1601-es sárréti ütközetről, melynek jelentőségéről Bagi Zoltán történészt faggattuk.

B. Kiss László

Amikor elsőként arról kérdeztem Bagi Zoltánt, hogy miben áll az 1601-es sárréti csata jelentősége, kijavított.

- Nem csata volt, hanem három ütközet, melyek október 10-én, október 11-én és október 15-én zajlottak. Ezek közül az utolsó köthető Iszkaszentgyörgyhöz. A jelentősége pedig abban áll, hogy általa sikerült megakadályozni, hogy a frissen felszabadított Fehérvárt ismét elfoglalják az oszmánok – mondja az ütközetről tavaly megjelent monográfia szerzője.

- Üzenetértékű, hogy egyesült keresztény hadak állították meg a muzulmánokat...

- Valóban sok nemzetiségű volt a keresztény sereg. Vallonok, franciák, lotharingiaik, magyarok, csehek, osztrákok, német birodalmiak egyaránt voltak a soraiban. A másik oldalon azonban az oszmán had sem volt homogén: a balkáni népek fiai, anatóliaik, szíriaiak, tatárok és renegát francia zsoldosok alkották.

- Mennyiben van szimbolikus jelentősége az ütközetnek? Hiszen Fehérvárt csakhamar mégis visszaszerezték a törökök.

- Nehéz kérdés, amire nem lehet igennel vagy nemmel válaszolni. Az ütközet a 15 éves háború azon szakaszában zajlott, amikor már mindkét fél borzasztóan kimerült volt, és megpróbálta a másik felet olyan helyzetbe hozni, hogy mindenképpen békekötésre kényszerüljön. Szimbolikus jelentősége mégis talán abban áll, hogy egy 10-15 ezres keresztény had akadályozza meg az 50 ezer fős oszmán fősereget abban, hogy célt érjen, és visszavegye Fehérvárt.

Bagi Zoltán, kezében az 1601-es sárréti ütközetről írott könyvével
Fotós: B. Kiss László

- Mikor találkozott először az 1601-es sárréti ütközettel?

- Ne nevessen ki! Tízévesen. Akkor jelent meg a Magyarország hadtörténetének első kötete. Akkor még nem volt meg nekünk otthon, de a balmazújvárosi könyvtárban volt alkalmam belelapozni, és attól fogva nem lankadt az érdeklődésem. A doktori disszertációmat is ebből írtam. Az ütközetről szóló könyvem az iszkaszentgyörgyi önkormányzat támogatásával, Gáll Attila polgármester felkérésére született.

- Milyen a könyv fogadtatása?

- Most jelent meg róla egy ismertetés a Hadtörténeti Közleményekben, és a jövő év elején egy példánya a római tudományegyetem könyvtárába is kikerül. A könyvet egyébként nem passzióból íratta a polgármester. Mivel a három ütközet közül az iszkaszentgyörgyi volt a legjelentősebb, az önkormányzat azt szeretné, ha sikerülne ennek a hadi sikernek méltó – ugyanakkor turistacsalogató – emléket állítani. Ezt a célt szolgálja a kötet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában